Premier Fayyad telt de verkeersdrempels in Palestina

Portret van premier van Palestina keert zich vooral tegen de bezetting.
Portret van premier van Palestina keert zich vooral tegen de bezetting.

VPRO Import: State 194 Ned 2, 00.10 - 01.50 uur

VPRO’s aankondiging van de documentaire State 194 belooft dat we een uniek portret van de Palestijnse premier Fayyad te zien krijgen. Toegang tot de hoogste kringen van de Palestijnse macht. Plus de voorbereiding van de aanvraag van Palestina als VN-lidstaat, zogenaamd een plan van Fayyad.

Onzin. Fayyad was helemaal niet enthousiast over die aanvraag. Hij waarschuwde juist voor de financiële risico’s. De film toont niet wat er gebeurde na de erkenning van Palestina in de VN, en dus niet dat Fayyad gelijk kreeg. De film laat niets zien van de frictie tussen Fayyad en andere Palestijnse gezaghebbers, die vorige maand tot zijn ontslag leidde. Dat maakt de film achterhaald.

Daarbij negeert de film de kritiek op Fayyad. Hij wordt in het buitenland geroemd omdat hij de Palestijnse staat opbouwde. Maar veel Palestijnen beschuldigen hem ervan dat hij de veiligheidsdiensten onderaannemers van de Israëlische bezetter heeft gemaakt. Hij wordt bespot omdat hij het succes van Palestina afmeet aan het aantal verkeersdrempels.

Waar de film wel over gaat: de noodzaak de Israëlische bezetting van Palestina te beëindigen. Om de kijker hiervan te overtuigen, laat de Israëlische filmmaker vooral gelijkgestemden aan het woord. Niet de minsten: de Amerikaanse ex-gezant George Mitchell bijvoorbeeld. Maar uniek is het niet. Wie niets van dit conflict weet, moet kijken. De rest kan beter zappen.

    • Leonie van Nierop