Overloper van Dortmund naar Bayern mist finale

De meest besproken speler van de Champions League-finale komt zaterdag niet in actie. Mario Götze (20) kan wegens een blessure niet spelen in de wedstrijd tussen zijn huidige club Borussia Dortmund en zijn nieuwe ploeg Bayern München.

De aanvallende middenvelder heeft nog te veel last van een spierscheuring die hij opliep in de halve finale tegen Real Madrid. Behalve Götze zijn er geen schorsingen of blessures bij beide ploegen. Dortmund-verdediger Mats Hummels is waarschijnlijk op tijd fit.

De Champions League-finale tussen Bayern München en Borussia Dortmund, zaterdagavond op Wembley in Londen, is al de hele week hét onderwerp in de Duitse kranten. Op de website van de schandaalkrant Bild telt een klok af naar Unser Hammer Final.

Het is de eerste geheel Duitse finale op het hoogste Europese niveau. Een Duitse eindstrijd kwam wel eerder voor in de UEFA Cup. In 1980 stonden Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach – onder leiding van de huidige Bayern-trainer Jupp Heynckes – in de finale. Toen waren zelfs alle vier de halve finalisten clubs uit de Bundesliga.

In de Champions League ging de finale drie keer eerder tussen twee clubs uit hetzelfde land: Real Madrid-Valencia in 2000, Milan-Juventus in 2003 en Chelsea-Manchester United in 2008.

Jupp Heynckes kan na Ernst Happel (Feyenoord en HSV), Ottmar Hitzfeld (Dortmund en Bayern) en José Mourinho (Porto en Inter) als vierde coach met twee clubs de Champions League (voorheen Europa Cup 1) winnen.

Bayern speelde acht finales en won er vier: in 1974, 1975, 1976 en 2001. Dortmund speelde één (gewonnen) finale, in 1997.

Arjen Robben speelt zijn derde finale voor Bayern. In 2010 verloor hij met de Duitse club van Inter. Vorig jaar won Chelsea, nota bene in het stadion van Bayern.