Online vechten tegen Mittal

De sanering van de staalindustrie door ArcelorMittal was de inspiratiebron voor de Franse game-ontwikkelaar Alexander Griletta om een spel te ontwikkelen waarbij een arbeider de strijd aangaat met Lakshmi Mittal om een fabriek te redden.

„In plaats van een nieuw oorlogsspel te ontwikkelen, wilde ik het heroïsme van deze tijd illustreren via het gevecht van de arbeiders die hun baan willen behouden”, schrijft Griletta, zoon van een arbeider, op de site van het spel. Mittal, de grootste staalproducent in de wereld wil nog niet inhoudelijk reageren.

In het spel gaat de speler het gevecht aan met topman Lakshmi Mittal om de sluiting van een staalfabriek tegen te houden. De speler moet andere arbeiders aan zijn kant proberen krijgen en samen strijden, waarbij gebruik wordt gemaakt van vaten, balken, auto’s. Aan de andere kant van het strijdtoneel staan agenten. Het videospel richt zich volgens Griletta expliciet tot „al diegenen die het slachtoffer werden van niet nagekomen beloftes en van fabriekssluitingen”.

Een overwinning in de virtuele wereld is van korte duur. Als de speler erin slaagt Mittal te verslaan – die wordt voorgesteld als een robot – dan krijgt hij de boodschap te horen dat het maar ‘een spelletje’ was en dat Mittal snel zal worden vervangen.