Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Onderzoek: slechte materialen oorzaak ingestorte fabriek Bangladesh

De resten van de ingestorte fabriek in Dhaka, Bangladesh. Uit onderzoek blijkt dat de slechte bouwconstructie en het overtreden van bouwvoorschriften mede de oorzaak waren van de ineenstorting.
De resten van de ingestorte fabriek in Dhaka, Bangladesh. Uit onderzoek blijkt dat de slechte bouwconstructie en het overtreden van bouwvoorschriften mede de oorzaak waren van de ineenstorting. Foto AP / A.M. Ahad

Een slechte bouwconstructie en het overtreden van regels hebben het instorten van de kledingfabriek in Dhaka op 24 april veroorzaakt. Dat heeft de onderzoekscommissie vandaag verklaard, meldt persbureau AP. Bij de ramp vielen 1127 doden.

Commissievoorzitter Mainuddin Khandaker zei in een verklaring:

“De eigenaar heeft verschrikkelijk slecht materiaal gebruikt en cement. We hebben veel onregelmatigheden geconstateerd.”

De commissie heeft ook ontdekt dat de eigenaar toestemming had om een gebouw van zes verdiepingen te bouwen, maar er twee verdiepingen illegaal bovenop bouwde. Volgens het onderzoek was het gebouw sowieso niet geschikt voor industrieel gebruik.

Gisteren werd al bekend dat de commissie de eigenaar van de kledingfabriek eveneens schuldig verklaarde aan de ramp. Commissievoorzitter MainUddin Khandaker zei toen:

“Hij, Sohel Rana, is de voornaamste schuldige. Door hem vielen er 1127 doden. Hij heeft bouwregels genegeerd bij de constructie van het pand en werd slachtoffer van zijn eigen zonde.”

Er waren al voordat het in elkaar stortte scheuren in de muren te zien. Dat veroorzaakte paniek bij de werknemers. Het management overtuigde hen er echter van weer aan het werk te gaan. Volgens de onderzoekers werden de scheuren en het instorten veroorzaakt door de trillingen van vier grote generatoren in het complex. Die hadden er volgens de regels niet mogen zijn. De vibraties van de generatoren werden nog versterkt door de trillingen van de duizenden naaimachines in het pand.

De reddingsoperatie duurde negentien dagen. Meer dan 2400 mensen overleefden de catastrofe. Honderden kledingfabrieken in Bangladesh zijn na het ongeluk gesloten. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd. Werknemers zijn doodsbang na het ongeluk in Dhaka.