Slachtoffer moordaanslag Londen was Britse militair

Het slachtoffer dat gisteren werd vermoord in de Britse wijk Woolwich was een Britse militair. Dat heeft een senior ambtenaar bevestigd aan de BBC. De twee verdachten liggen nog steeds in het ziekenhuis, een van hen zou zwaargewond zijn. De Britse premier David Cameron houdt deze ochtend crisisberaad en komt later deze ochtend met een verklaring.

Forensisch onderzoekers gisteren op de plaats delict in Woolwich, ten zuidoosten van Londen.
Forensisch onderzoekers gisteren op de plaats delict in Woolwich, ten zuidoosten van Londen. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Het slachtoffer dat gisteren werd vermoord in de Britse wijk Woolwich was een Britse militair. Dat heeft een hoge ambtenaar bevestigd aan de BBC. De twee verdachten liggen nog steeds in het ziekenhuis, een van hen zou zwaargewond zijn. De Britse premier David Cameron houdt deze ochtend crisisberaad en komt later deze ochtend met een verklaring, meldt onze correspondent.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar David Cameron zit nu vergadering met MI5, politie, en ministers BiZa en Justitie voor. Daarna verklaring met hopelijk nwe feiten hakmesmoord
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nu eindelijk bevestigd: RT @ChrisMasonBBC: Senior Whitehall sources confirm the dead man in #Woolwich was a member of the armed forces

Het slachtoffer droeg een T-shirt met het opschrift ‘Help for Heroes’, wat al deed vermoeden dat hij militair was. De Britse krant The Independent schrijft dat de man vermoedelijk lid is van het Royal Regiment of Fusiliers.

In de wijk Woolwich werd de man gisteren op klaarlichte dag met een hakbijl en een kapmes om het leven gebracht. De twee aanvallers werden door de politie neergeschoten en vervolgens zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ze vielen het slachtoffer volgens The Independent aan bij militaire barakken buiten in Woolwich van een regiment, dat gevestigd is in Afghanistan en Irak.

Mannen wilden oorlog beginnen

Volgens de Britse krant The Daily Telegraph wilden de twee mannen “een oorlog beginnen” omdat ze boos waren over de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan.

Een van de verdachten zei dat tegen een 48-jarige scoutingleidster, die de man na de aanval op straat aansprak op zijn daad. Volgens de vrouw gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de Britse soldaat.

“Hij zei: ‘Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken’.”

Alle Britse media pakken er flink mee uit deze ochtend. Iets te groot naar de zin van deze correspondent van de Irish Times:

Twitter avatar MaryFitzger Mary Fitzgerald Rather ill-judged treatment of Woolwich attack on front pages of most British newspapers tomorrow: http://t.co/D6XB3RdlUJ

Mogelijk Nigeriaanse link

Justitie in Groot-Brittannië onderzoekt ondertussen of de twee mannen die verdacht worden van de moordaanslag in Londen gisteren een link hebben met Nigeria. Dat hebben twee afzonderlijke anonieme bronnen dichtbij het onderzoek naar de aanslag tegen persbureau Reuters gezegd.

Premier Cameron die in Parijs was voor overleg met president Hollande, brak zijn trip onmiddellijk af voor spoedberaad gisteravond. Volgens de premier zijn er aanwijzingen voor een terreurdaad, hij noemde de aanslag “schokkend’ en verklaarde dat het Verenigd Koninkrijk “hiervoor nooit zal buigen”. De premier houdt vanmorgen een bijeenkomst van het crisisteam Cobra en komt later met een verklaring.

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May hield gisteravond ook al een bijeenkomst van Cobra. Daarbij waren onder meer de minister van Defensie, het hoofd van de Britse veiligheidsdienst en de burgemeester van Londen, Boris Johnson, aanwezig. Alle militaire kazernes worden vandaag extra beveiligd, meldt de NOS. Militairen wordt geadviseerd om in bepaalde wijken waar het mogelijk onveilig is, in burger over straat te gaan. Ook wordt afgeraden legertassen of andere spullen bij zich te dragen waardoor ze herkenbaar zijn als militair.

Rellen gisteravond

De moord leidde gisteravond tot grote onrust in Woolwich. De oproerpolitie moest worden ingezet om de aanhangers van de extreemrechtse organisatie English Defense League (EDL) tot de orde te roepen. Aanhangers gingen de straat op, zongen nationalistische liederen en schreeuwden beledigende teksten over de islam.

Islamitische organisaties veroordeelden de aanslag en hebben er bij de politie op aangedrongen om de gespannen situatie tot bedaren te brengen. De Britse Moslimraad noemde de moord een ‘barbaarse daad’ die niets met de islam te maken heeft. “Geen enkele zaak rechtvaardigt deze moord.”