Nederland: einde ongecontroleerde export glycol naar Syrië

Nederland maakt per direct een einde aan de ongecontroleerde export van glycol, een grondstof voor gifgas, naar Syrië. Dat schrijft minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Ploumen bevestigt in de brief dat Nederland in 2003 glycol naar Syrië exporteerde, zoals NRC Handelsblad gisteren onthulde.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat de ongecontroleerde export van glycol per direct stoppen, heeft ze bekendgemaakt.
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat de ongecontroleerde export van glycol per direct stoppen, heeft ze bekendgemaakt. Foto ANP / Martijn Beekman

Nederland maakt per direct een einde aan de ongecontroleerde export van glycol, een grondstof voor gifgas, naar Syrië. Dat schrijft minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Ploumen bevestigt in de brief dat Nederland glycol naar Syrië exporteerde, zoals NRC Handelsblad gisteren onthulde.

Uit onderzoek van NRC en RTL Nieuws blijkt dat in 2003, 2008, 2009 en 2010 vanuit Nederland glycol naar Syrië is geëxporteerd. Nederland en de Verenigde Staten vrezen dat de stof is gebruikt voor de productie van chemische wapens. De VS, Israël en een aantal Europese landen zeggen aanwijzingen te hebben dat het regime van president Assad tijdens de burgeroorlog die op dit moment in Syrië gaande is chemische wapens heeft ingezet.

Omdat de export van glycol niet aan restricties gebonden was, werd het Nederlandse transport naar Syrië niet vooraf gecontroleerd. De Syrische regering heeft verklaard dat het de glycol wilde gebruiken voor de productie van antivries, maar Nederland is daar sterk aan gaan twijfelen. Het exportbeleid voor glycol is na deze omstreden uitvoer in 2003 echter formeel niet aangepast. Wel heeft Nederland in 2008 andere landen gemaand om exporten van glycol naar Syrië voortaan tegen te houden.

‘Voldoende aanleiding’ glycol op lijst te zetten

Minister Ploumen erkent in de Kamerbrief dat het ministerie van Economische Zaken vanaf 2003 “op verschillende momenten” informatie heeft ontvangen over het mogelijk gebruik van glycol als grondstof voor de productie van chemische wapens. Toch zag de Nederlandse regering geen aanleiding tot het opleggen van een zogeheten vergunnungplicht, wat inhoudt dat alle zendingen van glycol naar Syrië vooraf worden onderzocht. Inmiddels vindt Ploumen dat er “voldoende aanleiding” is om glycol op een lijst met chemische stoffen te zetten die niet ongecontroleerd naar Syrië mogen worden uitgevoerd.

Ploumen gaat zich in Europees verband ook inspanningen om de lijst met chemicaliën die niet naar Syrië mogen worden geëxporteerd uit te breiden. Glycol komt wat Ploumen betreft ook op deze lijst te staan.

Lees hieronder de brief van Ploumen: