MKB kan moeilijker geld lenen

Nederlandse banken zijn het afgelopen kwartaal opnieuw voorzichtiger geworden met het verstrekken van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde enquête van De Nederlandsche Bank (DNB). De enquête laat zien dat de helft van de Nederlandse banken de leenvoorwaarden de afgelopen drie maanden heeft aangescherpt. Daarbij gaat het onder meer om hogere rentes, of strengere eisen aan het onderpand.

De moeizame kredietverlening door banken aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is een gevoelig thema binnen het bedrijfsleven en de politiek. Mede daardoor zou het economisch herstel uitblijven.

Uit de enquête blijkt ook dat ondernemers in het MKB ook in het tweede kwartaal van dit jaar rekening moeten houden met voorzichtigere banken. Eenderde van de banken zegt dat het in die periode de leenvoorwaarden verder aanscherpt.

Een van de redenen die banken aanvoeren voor de terughoudendheid is dat ze zich zorgen maken over de economische vooruitzichten. Die blijven broos en dat zou tot meer faillissement kunnen leiden, met name binnen het MKB-wezen. Maar de banken zeggen ook dat ze minder geld beschikbaar hebben voor kredieten omdat ze hun buffers moeten versterken. En ze zeggen dat de vraag naar kredieten door midden- en kleinbedrijven fors is afgenomen.