Meer anonieme meldingen gedwongen prostitutie

Foto ANP / Robin Utrecht

Het aantal anonieme meldingen over gedwongen prostitutie is in een jaar tijd met ruim driekwart gestegen, meldt Novum. Sinds Meld Misdaad Anoniem vorig jaar juni een campagne begon die zich hierop richt kwamen 104 meldingen binnen, liet het meldpunt vanochtend weten.

De campagne werd opgezet in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en richt zich vooral op bezoekers van prostituees. Op sites waar hoeren worden beoordeeld zoals hookers.nl werd toegelicht hoe gedwongen prostitutie kan worden herkend. Een campagnesite werd dertigduizend keer bekeken.

De tips hebben vorig jaar en dit jaar tot twaalf aanhoudingen geleid. Het meldpunt benadrukt dat de meeste onderzoeken nog lopen. Vier zaken zijn inmiddels opgelost. Het aantal meldingen over minderjarige slachtoffers steeg sterk. In een jaar tijd kwamen 24 meldingen hierover binnen, terwijl het aantal meldingen in voorgaande jaren rond de tien lag.

Bijna alle anonieme tips zijn volgens het meldpunt bruikbaar. Zo zou 83 procent worden meegenomen in politieonderzoeken. In Den Haag is in januari door een melding een 32-jarige man aangehouden die Oost-Europese vrouwen tot prostitutie zou dwingen in de Geleenstraat. Een andere melding werd toegevoegd in een onderzoek naar een pand in Sappermeer, waar een slachtoffer van mensenhandel werd gevonden. Zij is in een hulpverleningstraject gekomen.

In een ander geval werd een melding toegevoegd aan een onderzoek naar een vermist minderjarig meisje dat slachtoffer was van een loverboy. Door de hulp van het publiek werd zij teruggevonden. In de zaak hebben zeven verdachten celstraffen tot anderhalf jaar gekregen. Ook aan een zaak in Limburg is een melding toegevoegd, maar omdat het onderzoek nog loopt wil het meldpunt hier verder nog niets over zeggen.

    • Anouk Eigenraam