Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Lydia Davis wint tweejaarlijkse Man Booker International Prize

Author Lydia Davis at her home in New York state. Davis (born 1947) is a contemporary American short story writer, and French translator.
Author Lydia Davis at her home in New York state. Davis (born 1947) is a contemporary American short story writer, and French translator.

Amerikaans schrijver Lydia Davis (1947) heeft de Man Booker International Prize gewonnen. Dat heeft de organisatie gisteravond in Londen bekendgemaakt. In 2011 won Philip Roth de prijs.

De jury prijst Davis, naast korte verhalenschrijver ook vertaler van Franse auteurs als Marcel Proust en Gustave Flaubert, om haar filosofische, originele korte verhalen. De organisatie koos ervoor het persbericht met het nieuws over Davis’ winst te beginnen met een, inderdaad zeer toepasselijke, eerste zin uit een van Davis’ korte verhalen (ter verduidelijking: dit ‘korte verhaal’ telt twee zinnen):

‘I was recently denied a writing prize because they said I was lazy.’

‘Well not any more’, meldt de organisatie nu terecht.

In november 2012 sprak VPRO-presentator Wim Brands Lydia Davis tijdens Crossing Border:
Get Adobe Flash

De volgende auteurs zijn voor de oeuvreprijs genomineerd: U.R. Anathamurthy (India), Aharon Appelfeld (Israel), Lydia Davis (Amerika), Intizar Husain (Pakistan), Yan Lianka (China), Marie NDiaye (Frankrijk), Josip Novakovich (Canada), Marilynne Robinson (Amerika), Vladimir Sorokin (Rusland) en Peter Stamm (Zwitserland).

De Man Booker International Prize, een prijs van grofweg 65.000 euro, werkt niet met inzendingen. De genomineerden en de uiteindelijke winnaar worden door een jury gekozen. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Ismail Kadare (2005), Chinua Achebe (2007). Alice Munro (2009) en Philip Roth (2011).