Liedjes, ergernis en haartransplantaties

Sinds hij in 1985 meedeed aan de Soundmixshow is zanger Gerard Joling een vaderlandse beroemdheid. Morgen begint hij met René Froger en Jeroen van der Boom aan het mega-event Toppers in concert. Profiel van Toppers-nestor Joling, zanger, presentator, twitteraar.

Nederland, Aalsmeer, 28 februari 2012 Zanger en presentator Gerard Joling Jacqueline de Haas / Hollandse Hoogte

‘Hilarisch” wordt het, zegt Gerard Joling. Vanaf morgen staat hij, met de andere leden van het zangtrio De Toppers in de Amsterdam Arena, voor ongeveer 67.000 toeschouwers. Of misschien moeten we deelnemers zeggen. Want voor het voor de negende maal gehouden mega-event Toppers in concert is publieksparticipatie essentieel: meezingen en je verkleden.

„Mensen hebben al genoeg ellende aan hun hoofd in deze moeilijke tijden en willen echt eens uit de band springen [...] echt compleet uit je dak”, voorspellen De Toppers op hun website: „Het belooft een magische nacht te worden in een sprookjesachtig decor. Het kledingadvies is Glitter Mystic With a Touch of Gold.”

Mocht u nog niet tot de honderdduizenden Nederlanders behoren voor wie het jaarlijkse Toppers-concert vaste prik is en dit verzuim willen goedmaken, dan bent u rijkelijk laat. Alleen voor zondag zijn nog tribuneplaatsen van 50 tot 72 euro euro beschikbaar.

Ook uw uitmonstering – het thema is 1001 Night – wordt improviseren. Het is te laat om nu nog via de webshop van Gerard Joling attributen te bestellen als T-shirts à 29,95 euro met oosterse opschriften als ‘Wie wil er aan mijn pijp lurken’ of ‘Ik zat weer effe in de olielamp’.

Dolle boel

Het zijn drukke tijden voor de in 1960 in het Noord-Hollandse Schagen geboren Gerard Joling, zanger en televisiepresentator. Er zijn de repetities voor het spektakel in de Arena, waarvoor Joling („Mijn tulband ligt al klaar”) met de twee andere huidige leden van De Toppers, René Froger en Jeroen van der Boom, naar Marbella en Almere afreisde. Tot de voorbereidingen behoorde ook een bliksembezoek aan Istanbul, om de videoclip van het themalied 1001 Nacht op te nemen. „Hard werken, maar ook een dolle boel”, meldt Joling op zijn blog, met de hem kenmerkende positieve benadering der dingen.

En dan zijn er de promotieactiviteiten verbonden aan zijn deze maand verschenen, vijftiende album, Ik ook van jou. De presentatie ervan, in Madame Tussaud, was bepaald origineel: Máxima bood de zanger het eerste exemplaar aan – dat wil zeggen de televisiepresentatrice Irene Moors die zich als Máxima verkleed had. Sindsdien is de zanger vrijwel dagelijks onderweg om interviews te geven aan gespecialiseerde media als Sterren.nl of 100% NL, of de verkoop kracht bij te zetten door optredens in filialen van Media Markt. Dat kan heftig zijn: „Wat een gekkenhuis. Bedankt Media Markt voor de bloemen, de broodjes, de koffie. Wederom goed georganiseerd. Wat een feest!”

De inspanningen zijn beloond: Ik ook van jou kwam vanuit het niets op de Nederlandse albumtop-100. Er zijn tot nu toe vier singles van getrokken, waarvan drie goed hebben verkocht: Echte vrienden (duet met Jan Smit), De Nacht voorbij en Mijn liefde (duet met Jandino Asporaat). Alleen de vierde, de ballade Mama, blijft achter bij de verwachtingen. Terwijl Joling zo graag getuigt van zijn liefde voor zijn 82-jarige moeder: „Wat prachtig dat ik dit nog allemaal mag meemaken in het bijzijn van haar. Daar ben ik heel dankbaar voor!” Moeder was er ook bij toen hij onlangs in zijn woonplaats Aalsmeer uit handen van de burgemeester (de echte, dit keer) de versierselen van Ridder in de orde van Oranje Nassau ontving.

Geer en Goor

Joling is een van de vele artiesten wier carrière begon in het legendarische tv-programma Soundmixshow, in 1985. Aanvankelijk zong hij Engelstalig repertoire, maar sinds het album Maak me gek uit 2007 heeft hij zich ontpopt als zanger van vooral het Nederlandse lied.

Daarnaast is hij televisiepresentator. Onder contract bij de zender SBS6 presenteert hij vederlichte amusementsproducties als Sterren dansen op het ijs. Zijn opmerkelijkste verrichtingen op televisie dateren uit 2005-2007, toen hij met collega-zanger Gordon door het land trok. Joling & Gordon over de vloer kenmerkte zich door grove, veelal seksueel getinte grappen, veel vertoon van slechte humeur en veel slappe lach. Helaas sloegen de vaak vinnige woordenwisselingen tussen ‘Geer en Goor’ van het programma om in echte ruzie. Joling verliet in 2008 De Toppers, omdat Gordon daar ook deel van uitmaakte, en keerde pas terug toen laatstgenoemde uit het trio was vertrokken. De ruzie heet inmiddels bijgelegd. Er bestaan zelfs plannen om op RTL4, waaraan Gordon als presentator is verbonden, het succes in crisiseditie te laten herleven: Joling en Gordon in de bijstand. De eerste voortekenen zijn niet onverdeeld gunstig. Refererend aan het feit dat de kijkcijfers van RTL4 beduidend boven die van SBS6 liggen, liet Gordon zich laatst ontvallen „dat het voor Gerard leuk is om op te treden op een zender waar de mensen wél naar kijken”.

Ergernissen

„Gerard is 1 van Nederlands meest geliefde celebrity’s, een waar showbizzfenomeen die altijd dicht bij de mensen staat, met zijn humor en zelfspot”, staat er bovenaan de Twitter-account van Joling. Dat klopt, afgezien van grammatica, humor en zelfspot. Wie over een langere periode zijn tweets en blogs bekijkt, krijgt eerder de indruk dat de zanger zich vaak bont en blauw ergert. Aan jongere showbizzfenomenen dan hijzelf bijvoorbeeld, die hij van gebrek aan respect verdenkt. Wanneer Bridget Maasland in RTL Boulevard in Jolings ogen op ‘laatdunkende’ wijze melding maakt van een nieuw seizoen Sterren dansen op het ijs, noemt hij haar een „arrogante koelbox”.

Ook de politiek stoort hem. „De overheid steelt de bevolking kaal en speelt Sinterklaas in Europa”. Zijn zorgen over de natie vinden hun neerslag op het jongste album in Verloren zijn we niet: „Zeg mij wat is er aan de hand / met ons mooie land”.

Bij een 53-jarige celebrity die zijn publiek nauwgezet op de hoogte houdt van het moordende tempo van zijn activiteiten en zijn diepere roerselen, blijft ook niet verborgen dat leeftijd een rol gaat spelen. In 2010 verdween Joling maanden uit beeld wegens een burn out en het jaar daarop moest hij een operatie ondergaan aan zijn overwerkte stembanden.

De fans weten: hij is geen man voor een vaste relatie. Maar vorig jaar had Joling opgetogen melding gemaakt van een verhouding met een 24 jaar jongere minnaar. „Mooie mannen van mijn leeftijd hebben allemaal [...] een verleden. Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik leef veel te snel en te onregelmatig om me daar in te verdiepen.” De jongen in kwestie laat zich echter niet als scharrel wegzetten. Hij opende een Twitter-account en stalkt Joling sindsdien digitaal met verregaande, onbeantwoorde liefdesverklaringen.

Is het mede door deze ontnuchterende ervaring dat Ik ook van jou is verstoken van de seksueel suggestieve teksten die eerdere albums soms kenmerkten? Hier geen titels meer als ‘Bloedheet’ of ‘Ik hou d’r zo van’, maar erotiek voor alle gezindten: „Het leven is een groot avontuur/ vol met passie, vol met vuur.” Inmiddels heeft Joling de strijd tegen veroudering met kracht ter hand genomen. Vorig jaar hadden zijn fans al in woord en beeld kennis genomen van zijn derde haartransplantatie. Nu maakt hij hen deelgenoot van verwoede pogingen nog voor de Arena-concerten kilo’s af te vallen. De pedicure is bezocht, de tanden zijn fris gewit. Onder de tulband die morgen in de spotlights van het enorme stadion staat, gaat een strijdbaar artiest schuil.

    • Raymond van den Boogaard