Langzaam uit dal

None

De temperaturen vertoeven op een dieptepunt voor deze tijd van het jaar. Wel is het allerkilste moment bijna voorbij; we krabbelen langzaam uit het dal. Tijdens de weekwisseling zal het rond 12 graden zijn, dinsdag wordt het 16 of 17 graden.

De meteorologische lente van 2013 scoort hoog in de top-10 van koudste lentes sinds 1901. De gemiddelde voorjaarstemperatuur zal rond 7,4 graden schommelen, tegen een klimatologisch gemiddelde dat op 9,5 graden ligt.

De koudste lucht bevindt zich altijd hogerop in de atmosfeer. Zo was het vandaag op 5 kilometer hoogte ongeveer min 35 graden. Dat leidde tot vorming van lagedrukgebieden aan de grond en allerlei buienzones. Ook vanavond en vannacht blijven buien passeren, maar het gros ervan verdwijnt. In opklaringen en met een deels wegvallende wind koelt het af naar 2 tot 6 graden, met lokaal vorst aan de grond.

Morgen, vrijdag, lijken de meeste buien in het zuiden van het land te vallen, terwijl de noordelijke provincies van tijd tot tijd fraaie opklaringen hebben. Er staat weinig wind en waar het in de nacht naar vrijdag nogmaals opklaart, kan de temperatuur flink dalen.

Zaterdagochtend lijkt zo goed als droog te verlopen, in de middag gaat het vanuit het noordoosten geleidelijk regenen. De grootste neerslagintensiteit staat voor zondag op de rol, met mogelijk her en der meer dan 10 millimeter.