Lagarde gehoord door rechter

IMF-chef Christine Lagarde is vanmorgen in Parijs voor een onderzoeksrechter verschenen om zich te verantwoorden voor haar rol in een zaak uit 2007 die de omstreden zakenman Bernard Tapie 403 miljoen euro heeft opgeleverd.

Lagarde was minister van Economie in de regering van president Nicolas Sarkozy toen ze het besluit nam om het al jaren durende conflict tussen de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais en Tapie via arbitrage te beëindigen. Volgens de socialistische oppositie destijds zou ze daarmee buiten haar mandaat gehandeld hebben en publiek geld hebben verspild.

Lagarde, die in 2011 de leiding van het IMF overnam van de in opspraak geraakte Dominique Strauss-Kahn en door sommigen gezien wordt als mogelijk toekomstig president van Frankrijk, zegt niets onwettigs te hebben gedaan. Ze loopt het risico formeel als verdachte te worden aangemerkt.

De zaak voert terug tot 1993 toen Tapie, voormalig eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, zich als minister onder de socialistische president Mitterrand genoodzaakt voelde zijn belang in sportmerk Adidas aan Crédit Lyonnais te verkopen. Toen bleek dat de bank vele miljoenen aan de transactie had verdiend, eiste hij in een juridische procedure compensatie van de staat. Voorafgaand aan de verkiezingen in 2007 steunde hij Sarkozy.