Kutsaus

Een paar maanden geleden stuitte ik tijdens mijn vakantie in Mexico op een uiterst merkwaardig product. In een supermarkt viel mijn oog op een klein plastic flesje, gevuld met een donkergroen troebel sausje, en beplakt met een dubieus etiket bedrukt met een nog dubieuzere tekst: Kut. Als je het mij vraagt best een schunnige naam voor een sausje. Gelukkig is de werkelijkheid minder banaal, want in Mayataal betekent ‘kut’ iets in de trant van ‘peper’. De pepersaus in kwestie wordt gemaakt van de Habanero, een pepersoort uit Centraal-Amerika, en één van de heetste die je op aarde kan vinden. Op de Scovilleschaal, die de pittigheid van pepers aangeeft, scoort de Habanero tussen de 100.000 en 350.000. Ter vergelijking: de Jalapeñopeper wordt slechts tussen de 2.500 en 8.000 ingeschaald. Een pittig sausje dus. Vanwege het aanstootgevende etiket, maar ook omdat het in Nederland vrij lastig is om een dergelijk hete substantie op de kop te tikken, nam ik een flesje mee naar huis. Mijn eigen Mexicaanse creaties worden sindsdien steevast voorzien van één of twee druppeltjes Kut, maar wie thuis aan de slag gaat met onderstaande enchiladas, kan in plaats daarvan ook een beetje tabasco gebruiken. Minder heet, maar wel een stuk makkelijker weg te happen.

Snijd de ui en knoflook fijn. Hak de peper in ringetjes en laat de blokjes en bonen uitlekken. Wip de avocado uit z'n schil en snijd in blokjes. Doe een beetje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en het pepertje. Voeg even later de tomaatblokjes, komijn, kaneel, een paar druppeltjes tabasco en koriander toe en laat even sudderen. Breng het sausje verder op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en mix het tomatenmengsel met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde saus. Zet dit even apart. Snijd de kipfilets in stukjes en bak ze in een scheutje olie. Meng de kipstukjes daarna met de helft van de saus. Houd de rest apart. Neem een tortilla en leg in het midden wat stukjes kip, uitgelekte bonen en stukjes avocado. Maak af met een beetje geraspte kaas. Rol de tortilla stevig op. Herhaal dit met alle tortilla’s en leg ze strak naast elkaar in de schaal. Schenk de rest van saus over de tortilla's en bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas. Bak de enchiladas een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden, waarvan de laatste drie minuten op de grillstand. Lekker met een beetje verse guacamole en frisse tomatensalsa.

    • Stéphanie Versteeg