Kortkolom economie

‘Zweedse justitie zoekt Victor Muller’

Amsterdam. De Zweedse justitie ziet de Nederlandse zakenman Victor Muller als verdachte in de belastingzaak rond autofabrikant Saab. Dat meldde de Zweedse krant Svenska Dagbladet gisteren. Vorige week werden drie voormalige bestuurders van Saab opgepakt omdat zij de belastingdienst in Zweden in 2010 en 2011 ernstig zouden hebben gehinderd. In die periode was de Nederlandse fabrikant Spyker eigenaar van Saab. Bij Spykertopman Muller zou het gaan om loon dat hij van Saab kreeg en dat onder de noemer ‘consultancy’ werd uitbetaald aan een Antilliaanse vennootschap van Muller. Hij laat in een reactie weten dat hij „nooit is gevraagd, aangeschreven of gebeld door welke Zweedse instantie dan ook.” (NRC)

Beslag van 1,2 miljard op staalmagnaat Riva

Amsterdam. De Italiaanse fiscale recherche heeft beslag laten leggen op 1,2 miljard euro aan bezittingen van de broers Emilio en Adriano Riva, die behoren tot de belangrijkste staalmagnaten van Europa. De twee worden verdacht van belastingfraude. Via buitenlandse dochterondernemingen, onder andere in Nederland, zouden ze geld hebben onttrokken aan hun staalbedrijf Ilva. De 86-jarige Riva heeft huisarrest omdat de Ilvafabriek in Taranto op enorme schaal milieuvoorschriften heeft genegeerd. (NRC)

HP’s omzet blijft verder dalen

Amsterdam. De omzet van technologiebedrijf HP daalde afgelopen kwartaal opnieuw: 21,4 miljard euro – een jaar eerder was dat nog bijna 24 miljard euro. De nettowinst daalde met 32 procent tot 1 miljard dollar (830 miljoen euro). Toch reageerden beleggers positief op de resultaten. Dat de kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen is volgens topvrouw Meg Whitman onder meer te danken aan meevallers in de zakelijke tak. HP koos ervoor de computertak niet te verkopen, en kampt nu met een zware terugval in de pc-verkopen. Het bedrijf zit in een ingrijpende reorganisatie die enkele jaren zal duren. (NRC).

Minder vraag naar Chinese industrie

Amsterdam. De Chinese industrie is in april afgekoeld. De inkoopmanagersindex (PMI) is gedaald tot 49,6, het laagste niveau in zeven maanden tijd. De productie van de industrie stijgt wel, maar de werkgelegenheid en het aantal nieuwe orders neemt af. De inkoopmanagersindex is een graadmeter voor de toekomstige productie – een niveau onder de vijftig duidt daarbij op krimp. De daling wordt onder meer veroorzaakt door de zwakke binnenlandse vraag. Ook het aantal buitenlandse orders nam af. (Novum)

Flinke omzetstijging voor SBM Offshore

Amsterdam. SBM Offshore heeft de omzet in het eerste kwartaal met 35,5 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet kwam uit op een miljard dollar (778 miljoen euro). De maritieme dienstverlener zag de orders voor twee productie- en opslagschepen flink stijgen. Dat maakte het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf donderdag bekend. (Novum)