Kortkolom cultuur

Lydia Davis wint Man Booker boekenprijs

Amsterdam. De Amerikaanse Lydia Davis is gisteren in Londen bekroond met de Man Booker International Prize, de tweejaarlijkse literaire oeuvreprijs voor het Engelse taalgebied. Davis (1947) is vooral bekend om haar (zeer) korte verhalen – van soms een paar pagina’s en soms maar een enkele alinea – en als vertaalster van Proust. „Juist dat vertaalwerk inspireerde me. Ik ging denken: ‘Hoe kun je heel weinig zeggen en het toch laten werken?’” zei ze gisteren tegen persbureau Reuters. De prijs van 60.000 pond (70.000 euro), werd eerder gewonnen door onder meer Philip Roth, Alice Munro en Chinua Achebe. (NRC)

Henk van Os schenkt Groninger Museum

Amsterdam. Het Groninger Museum exposeert van 1 juni tot 15 september de werken die oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os onlangs aan het museum heeft geschonken. Het gaat vooral om werken van Groningse kunstenaars, als Wobbe Alkema, Jan Altink en Jannes de Vries. Meestal schonken zij de werken aan Van Os toen die nog in Groningen woonde en veel over hen publiceerde. (NRC)

Bolder, bassist van Bowie, is overleden

Amsterdam. Bassist Trevor Bolder is dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Bolder kwam in 1971 in David Bowies begeleidingsband. Hij maakte samen met hem platen als The Rise and Fall of Ziggy Stardust en Aladdin Sane. Sinds 1976 speelde hij in de metalband Uriah Heep, waarmee hij tot voor kort toerde. (NRC)

Marja Pruis krijgt de Jan Hanlo Essayprijs

Amsterdam. De tweejaarlijkse Jan Hanlo Essayprijs (7.000 euro) gaat naar Marja Pruis voor de essaybundel Kus mij, straf mij. De jury koos de bundel uit 110 inzendingen en roemt Pruis’ „verademend toegankelijke stijl”. (NRC)