Kortkolom buitenland

Tientallen gewonden bij aanslagen in Niger

Naimey. Zeker dertien medewerkers van de Franse energiegigant Areva zijn gewond geraakt toen twee autobommen ontploften in het noordwesten van Niger. De daders zijn om het leven gekomen. Een bom ontplofte bij een legerkazerne in de stad Agadez en de andere in Arlit waar Areva een uraniummijn heeft. Islamitische extremisten hebben in het verleden medewerkers van Areva ontvoerd. Niger is hofleverancier van uranium voor de 58 Franse kerncentrales, die samen 70 procent van de elektriciteit in Frankrijk opwekken. (AP, AFP, Reuters)

Groei van emigratie uit Hongarije

Boedapest. Het aantal Hongaren dat in een andere lidstaat van de Europese Unie is gaan wonen is vorig jaar met 61 procent gestegen, naar 230.000 mensen. Een derde is naar Duitsland gegaan, zo blijkt uit cijfers van het Bureau voor Statistiek KSH. Andere belangrijke bestemmingen zijn het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Spanje, Italië en Nederland. Het zijn vooral jongeren die naar een ander EU-land gaan. (AFP)

Hof Kroatië stopt seksuele opvoeding

Zagreb. Het Constitutionele Hof in Kroatië heeft gisteren een programma voor seksuele opvoeding op scholen stilgelegd. Volgens de opperrechters was er ten onrechte geen overleg geweest met associaties van ouders. Katholieke geestelijken en conservatieve groepen hadden geprotesteerd dat het begin dit jaar begonnen programma pornografie, promiscuïteit en homoseksualiteit stimuleert. (AFP)

Doden bij gevechten in Noord-Libanon

Beiroet. In de Noord-Libanese stad Tripoli zijn vannacht vijf mensen gedood en meer dan 50 gewond bij zware gevechten tussen facties die rivaliserende partijen steunen in de oorlog in het buurland Syrië. Het gaat om fundamentalistische sunnieten, die sterk zijn vertegenwoordigd in Tripoli, en alawieten, leden van de de shi’itische minderheid waaruit ook het Syrische bewind voortkomt. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan vanuit de stad strijders en wapens naar Syrië te sturen. (Reuters)