Kortkolom binnenland

Hulplijn pedofielen 150 keer gebeld

Amsterdam. De telefonische hulplijn voor pedofielen is sinds de oprichting een jaar geleden zo’n 150 keer gebeld. Onder de bellers zaten ongeveer 80 mannen die zich zorgen maakten over de ontwikkeling van hun seksuele voorkeur. Deze resultaten maakte oprichter en therapeut Jules Mulder vandaag bekend. De 80 mensen die belden, kregen vervolggesprekken aangeboden. Daarop besloten 25 bellers in therapie te gaan. De overige bellers waren familieleden of kennissen die met het onderwerp te maken hadden gekregen. Bij aanvang verwachtte de hulplijn 600 telefoontjes per jaar. (NRC)

Invallen coffeeshops na afzeggen overleg

Maastricht. De politie heeft gisteren invallen gedaan bij twee coffeeshops in Maastricht vanwege ongeoorloofde verkoop aan buitenlanders. Een van de zaken is eigendom van Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). De invallen vonden plaats nadat de VOCM meldde af te zien van een gepland gesprek met de gemeente over de drugsaanpak. (NRC)

Natuurgebiedjes mogen in verkoop

Amsterdam. Staatsbosbeheer mag zestien kleine natuurgebieden in Overijssel verkopen. Een verbod vindt de Haagse rechter te ver gaan, bleek gisteren bij de uitspraak in een kort geding dat door actiegroep Das & Boom was aangespannen. Volgens de rechtbank doet de verkoop geen afbreuk aan voorschriften om de natuur te beschermen. (NRC)