kort

Angela Merkel

Duitse president blijft machtigste vrouw

Amsterdam. - Angela Merkel voert voor het derde jaar op rij de lijst van 100 machtigste vrouwen van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes aan. De Duitse bondskanselier eindigde een plek hoger dan de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Op de derde plaats staat Melinda Gates, echtgenote van Microsoft-oprichter Bill Gates. De laatste acht jaar werd Merkel zeven keer tot machtigste vrouw verkozen. In 2010 viel de eer ten deel aan Michelle Obama. NRC

Ronde van Italië

Opnieuw dagsucces Giovanni Visconti

Amsterdam. - De Italiaanse wielrenner Giovanni Visconti heeft de zeventiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de tweede etappezege voor Visconti in deze Giro. In de rit naar Vicenza bleef Visconti de groep met favorieten, waaronder sprinter Mark Cavendish, voor. In het algemeen klassement verandert weinig. Vincenzo Nibali blijft in het bezit van de roze leiderstrui. Robert Gesink is op de tiende plaats de beste Nederlander. Novum

Hoogste gebouw

China bouwt hoogste prefab-wolkenkrabber

Rotterdam. - China start volgende maand met de bouw van wat het hoogste gebouw ter wereld moet gaan worden. De wolkenkrabber ‘Sky City’ in de Zuid-Chinese stad Changsha wordt 838 meter hoog, telt 220 verdiepingen en heeft 104 liften. Sky City wordt tien meter hoger dan het huidige hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa in Dubai. Het gebouw biedt huisvesting voor zo’n 30.000 mensen. Naast wonen is er ruimte voor kantoren, scholen en zelfs een ziekenhuis. Het gehele plaatje wordt begroot op 470 miljoen euro. De toren moet in recordtijd worden gebouwd: zo’n negen maanden. En dat is mogelijk omdat het pand uit de grond wordt gestampt met prefab-onderdelen. Ter vergelijking: de bouw van de Burj Khalifa in Dubai nam ongeveer zes jaar in beslag. NRC