kort

Borussia Dortmund's Mario Gotze (C) enters the pitch for warming up before their Champions League semi-final first leg soccer match against Real Madrid in Dortmund April 24, 2013. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER)
Borussia Dortmund's Mario Gotze (C) enters the pitch for warming up before their Champions League semi-final first leg soccer match against Real Madrid in Dortmund April 24, 2013. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Costa Concordia

Proces tegen kapitein Schettino begint in juli

Amsterdam. - Francesco Schettino, de kapitein van het in 2011 verongelukte cruiseschip Costa Concordia, staat op 9 juli voor de rechter. De Italiaan wordt verdacht van het voortijdig verlaten van het schip, het veroorzaken van een scheepsramp en dood door schuld. De advocaten van Schettino hadden de rechtbank gevraagd om nieuw onderzoek, maar dat verzoek is afgewezen. De kapitein kan voor maximaal 20 jaar de gevangenis ingaan. De Costa Concordia liep twee jaar geleden vast op de rotsen bij het eiland Giglio voor de Toscaanse kust en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven. NRC

Dortmund

Götze mist finale Champions League

Amsterdam. - De Duitse voetballer Mario Götze ontbreekt zaterdag tijdens de finale van de Champions League. De middenvelder van Borrussia Dortmund heeft nog te veel last van een spierblessure die hij vorige maand opliep tijdens de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. Dortmund speelt zaterdag in Londen de finale tegen (het eveneens Duitse) Bayern München. Pikant is dat Götze volgend jaar uitkomt voor Bayern. Die club neemt hem voor een kleine 40 miljoen euro over van Dortmund. NRC

40

journalisten weg bij Noordelijke kranten

Amsterdam. - Bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant raken zeker veertig journalisten hun baan kwijt. Dat heeft uitgeverij NDC, waar beide kranten onder vallen, gisteren bekendgemaakt. Dinsdag werd al duidelijk dat 250 van de 750 arbeidsplaatsen bij NDC zullen verdwijnen. NDC heeft last van tegenvallende advertentie-inkomsten en een teruglopend aantal abonnees. In de toekomst moet er een centrale redactie komen in Groningen of Leeuwarden. NOVUM