Kamer wil pakkans sjoemelende zorginstellingen vergroten

SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt tijdens het debat over de zorgfraude. Foto ANP / Phil Nijhuis

De pakkans bij zorgfraude moet worden vergroot. Dat bepleitte D66-Kamerlid Pia Dijkstra vanochtend tijdens het Kamerdebat over de fraude. Een grotere pakkans vergt een ‘proactieve’ Nederlandse Zorgautoriteit, FIOD en OM, zei Dijkstra.

De FIOD en het OM zouden echter niet ingrijpen bij frauderende artsen, meldde RTL Nieuws gisteren. Dijkstra eiste daarover opheldering van het kabinet. Zij noemde fraude in de zorg volgens persbureau Novum “onacceptabel”.

D66 vermoedt dat de berichten over sjoemelende zorginstellingen, frauderende ziekenhuizen en malafide pgb-bemiddelingsbureaus het topje van de ijsberg betreffen. De SP en GroenLinks lieten al eerder weten een parlementaire enquête te eisen naar de fraude. “Wat ons betreft moet de onderste steen boven”, zei SP-Kamerid Renske Leijten. Volgens haar is het fundament onder het zorgstelsel “rot en ziek”.

De PVV vindt dat de fraudeurs moeten worden opgepakt. “Wie steelt, moet achter de tralies”, zei Reinette Klever. Zij vindt het niet te verteren dat zij hun zakken vullen met geld dat is bedoeld voor zieke mensen.

Politieke ophef nu aantal berichten fraude toeneemt

De Kamer debatteert vandaag met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over de zorgfraude. Het is al langer bekend dat er gefraudeerd wordt met persoonsgebonden budgetten in de langdurige zorg, vooral door adviesbureautjes. Maar er zijn ook groeiende zorgen dat zaken misgaan bij ziekenhuisdeclaraties.

Zorgverzekeraars hadden er tot nu toe weinig belang bij om fraude of verkeerde declaraties bij ziekenhuizen op te sporen en aan te melden, staat in een rapport dat Schippers vorige week naar de Kamer stuurde. Fraude of fouten met declaraties worden in de regel pas ontdekt nadat de zorgverzekeraar de rekening al aan het ziekenhuis heeft betaald. Het aanmelden van fraude of verkeerde declaraties levert verzekeraars nauwelijks geld op en ze lopen wel het risico dat de meldingen ze geld kosten.

    • Pim van den Dool