Jezelf ben je pas met anderen

Een gevoel van authenticiteit – het ultieme jezelf-gevoel – komt vrijwel altijd voor in het gezelschap van anderen, in sociaal gemakkelijke situaties. Dat schrijven Zwitserse en Britse psychologen in het juninummer van het Journal of Personality.

Ze ontdekten ook dat mensen die vaak van zichzelf vinden dat ze ‘authentiek’ bezig zijn, niet vaker dan anderen een concreet gevoel van authenticiteit beleven.

In de psychologische literatuur wordt authenticiteit meestal gezien als een overeenstemming van gedrag en de eigen opvattingen van het zelf. Nu blijkt die ‘echtheid’ vooral op te bloeien tijdens gezellig samenzijn zonder veel uitdagingen.

Tijdens het onderzoek moesten proefpersonen onder meer verhalen vertellen over hun sterkste authenticiteitservaring. Als een typisch voorbeeld geven ze het verhaal van een vrouw die vertelt hoe haar vriendje zegt dat hij van haar houdt terwijl zij thee zette in de keuken: „Ik hoefde niks meer te bewijzen”. Een ander verhaal gaat over een boottochtje met vrienden. Leuke dingen doen, met bekende activiteiten en gezellige omgang met anderen: het gaat bij authenticiteit vooral om omstandigheden met positieve emoties en weinig prikkels.

Tegenover authenticiteit staat onechtheid. Gevoelens van onechtheid komen ook vrijwel altijd in sociale situaties voor, maar dan in onbekende, angstige omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek waarin iemand wanhopig zijn best doet indruk te maken.