Japanse beurs onderuit, twijfels aan beleid Abe

Zorgen bij beleggers dat het ruime Amerikaanse monetaire beleid ten einde loopt en zwakke cijfers uit China hebben vanmorgen in Japan gezorgd voor een forse koersdaling op de aandelenbeurs. Ook zijn er twijfels aan het economisch beleid van de regering-Abe.

De Nikkei-index ging aan het eind van de handel met 7,3 procent onderuit. Dat was de grootste daling van de index in twee jaar.

Ook in de rest van Azië en vanmorgen in Europa waren de aandelenkoersen flink lager, met een daling van 2,43 procent voor de Europese Stoxx-index. In Amsterdam viel de schade mee: de AEX was tegen het middaguur 1,8 procent lager.

De topman van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, zei gisteren tegen het Amerikaanse Congres dat de opkopen van commerciële, verhandelbare leningen door de centrale bank, die nu rond de 85 miljard dollar per maand inkoopt, de eerstvolgende maanden aan een heroverweging toe is. Als de Amerikaanse economie vaart houdt, zei Bernanke, dan kan het bedrag van de aankopen worden verlaagd.

Het ruime monetaire beleid waarvan de aankopen deel uitmaken is een belangrijke steunende factor voor de koersen op de internationale beurzen.

Bovenop dat nieuws kwam een slechte indicator uit China. Daar gaf de zogenoemde ‘index voor inkoopmanagers’ aan dat de productie van de Chinese industrie voor het eerst sinds oktober vorig jaar gedaald is.

Dat de klap in Tokio het hardst aankwam heeft te maken met het nieuwe beleid van de regering-Abe. Die voerde de afgelopen maanden samen met de centrale bank een nieuwe beleid door om de hardnekkige economische stagnatie en het dalen van de prijzen (deflatie) tegen te gaan. De hoeveelheid geld in de Japanse economie moet daarbij worden verdubbeld, waarmee een inflatie van 2 procent moet worden gehaald.

De psychologische effecten van alleen al het aankondigen van dat beleid zijn groot. De economie groeide in het eerste kwartaal met 3,5 procent, waarbij de Japanse yen bijna een derde van zijn waarde verloor tegenover de Amerikaanse dollar.

Een mogelijk negatief effect van het beleid van Abe is evenwel dat de rente op Japanse staatsschuld, die al jaren extreem laag is, kan gaan stijgen. Twee weken geleden bedroeg de effectieve rente op tienjarige Japanse staatsleningen nog 0,55 procent, gisteren piekte het rendement op 0,95 procent. Zo’n oplopend rendement op staatsleningen kan aandelen minder aantrekkelijk maken.

De Nikkei-aandelenindex ging sinds het aantreden van Abe eind vorig jaar met zo’n 30 procent omhoog. Ook deze forse en snelle stijging kan verklaren waarom de Japanse beurs vanmoren zo sterk daalde.