Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cameron: dit was een ziekmakende aanslag op ons allemaal

Britse premier David Cameron veroordeelde de moordaanslag scherp tijdens een persconferentie.
Britse premier David Cameron veroordeelde de moordaanslag scherp tijdens een persconferentie. Foto AFP / Leon Neal

“De moordaanslag gisteren was ziekmakend.” Dat zei de Britse premier Cameron op een persconferentie die hij zojuist heeft gegeven. Cameron veroordeelde de aanslagen scherp en zei dat Groot-Brittannië door zal gaan met het bestrijden van terrorisme.

“Wat er gebeurd is, was misselijk makend. Er is absoluut geen rechtvaardiging voor deze daden. De mensen die dit gedaan hebben, deden dat om ons te verdelen. Maar dit maakt ons alleen maar sterker. Wij zullen doorgaan met bestrijding van terrorisme of fundamentalisme. We zullen nooit toegeven aan terroristen.”

De premier benadrukte dat de moordaanslag ook de moslimgemeenschap heeft geschokt.

“Dit was niet alleen een aanval op Groot-Brittannië maar op iedereen. Het was een aanslag in de naam van de radicale islam, een religie die de meeste slachtoffers heeft gemaakt. Dit is een verraad aan de islam en aan moslims, daar zijn alle moslimgemeenschappen in dit land het over eens.”

Cameron haalde ook nog de dappere daad aan van scoutingleidster Ingrid Loyau-Kennet, die de verdachte na de aanslag op straat aansprak op zijn handelingen, terwijl de verdachte een mes in zijn handen had.

“Extremisme confronteren is een taak voor ons allen. Wie dat als geen ander heeft laten zien is Ingrid Loyau-Kennet die gisteren tegen de dader zei dat hij tegenover ‘heel veel mensen’ stond. Zij sprak voor ons allemaal.”

Op de vraag of de twee verdachten die zijn gearresteerd, bekend waren bij de politie zoals sommige Britse media melden, wilde Cameron verder niet ingaan. Persbureau AP meldt op basis van een anonieme ambtenaar dat de verdachten eerder zouden zijn doorgelicht door de veiligheidsdiensten.

Huiszoekingen in Lincolnshire en Greenwich

In verband met de moordaanslag gisteren heeft de politie vandaag huiszoekingen verricht in Lincolnshire en Greenwich, meldt de BBC.

Buren van het adres in Greenwich vertelden dat de deur werd geforceerd door de politie vanmorgen om 05.30 uur lokale tijd. Vier personen, twee vrouwen van rond de dertig jaar, een oudere vrouw en een tienerjongen, zouden zijn weggevoerd in een politiebusje.

Ondertussen melden verschillende Britse media dat een van de verdachten Michael Adebolajo zou heten:

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: One of suspects of #Woolwich attack named as Michael Adebolajo

Slachtoffer Britse militair

De politie heeft ondertussen ook bevestigd dat het slachtoffer een Britse militair is, zei een woordvoerder:

“We geloven dat we weten wie het is, maar het moet nog formeel bevestigd worden. De familie is geïnformeerd. De wens van de familie is om zijn identiteit niet bekend te maken. Een post-mortem onderzoek zal later vandaag nog plaatsvinden.”

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, zei vandaag dat de bloedige moordpartij op zichzelf staat. De daders zullen worden gestraft, zei hij na afloop van een spoedvergadering met onder anderen premier David Cameron.

“Alles wat ik heb gehoord maakt dat ik vind dat de Londenaren gewoon weer hun gebruikelijke routine kunnen oppakken.”