Hoe sluiting Guantánamo Bay Obama gevangen houdt

Een activist betoogt bij het Witte Huis tegen de omstandigheden in detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba.
Een activist betoogt bij het Witte Huis tegen de omstandigheden in detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. Foto Reuters / Joshua Roberts

Obama houdt vanavond een belangrijke toespraak over terrorisme. Hij spreekt onder meer over de Amerikaanse drone-aanvallen in landen als Pakistan en over de gevangenenopstand in Guantánamo Bay. Newsweek beschrijft in een lang verhaal waarom het Obama nog niet lukte ‘Gitmo’ te sluiten.

Het sluiten van Guantánamo was een van de verkiezingsbeloftes van Obama in 2008: het langer openhouden van de militaire gevangenis op Cuba, waar terreurverdachten zonder proces langdurig kunnen worden vastgehouden, zou het aanzien van Amerika in de wereld beschadigen. Na het sluiten van de gevangenis konden de VS hun eigen waarden weer met trots uitdragen, was Obama’s gedachte. Hij wilde dat ‘Gitmo’ binnen 100 dagen dicht zou gaan.

Al snel zou blijken dat dit voornemen veel te ambitieus was. Newsweek reconstrueert hoe Obama stuitte op hevige, voornamelijk Republikeinse tegenstand in het Congres en twijfel bij de CIA, dat de gevangenen op Gitmo als een te groot risico voor de nationale veiligheid zag. Ook waren weinig bondgenoten van de VS bereid gevangenen op te nemen. Obama maakte zelf ook fouten, bijvoorbeeld door voor te stellen dat Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter 9/11, een civiel proces in New York zou krijgen.

Guantánamo leek een voorgoed verbroken verkiezingsbelofte voor Obama te worden, tot hij eind april op een persconferentie bekendmaakte een nieuwe inspanning te zullen doen om de gevangenis te sluiten. Succes is ook ditmaal niet verzekerd, maar ‘Gitmo’ staat weer prominent op Obama’s lijstje, concludeert Newsweek:

“Tapping his finger on the lectern and speaking in a clipped cadence, Obama did not mince words in response. ‘Guantánamo is not necessary to keep us safe,’ he said. ‘It is expensive. It is inefficient … It is a recruitment tool for extremists. It needs to be closed.’ The president then pledged to rededicate himself to the challenge of shuttering the prison. ‘I’m going to go back at this,’ he bluntly resolved.”

Lees het hele verhaal op de site van Newsweek (2.888 woorden, ongeveer 13 minuten leestijd).

    • Pim van den Dool