Gewoon een kwestie van voldoendes halen

Michiel Kolle (18) denkt dat hij wel slaagt. Hij is ongeruster over toelating tot de Hotelschool. Daar wil hij graag heen. Op advies van vader Till.

None

Hoe Michiel Kolle zich voorbereidde op zijn eindexamens? Gewoon, relaxed, met een boek op schoot voor de tv. Comedy Central op de achtergrond. Ontspannen.

Heel anders dan zijn broer twee jaar geleden. „Dat was een stresskonijn”, zegt vader Till Kolle. „Hij sloot zich helemaal af om te leren.”

Michiel, 18 jaar, gymnasiast, is anders. Niet dat zijn cijfers fantastisch zijn – hij heeft een paar zesjes en voor twee vakken staat hij net voldoende – maar hij gaat ervan uit dat hij het wel redt. Een kwestie van voldoendes halen. „Dan zit ik goed.”

Toch zag hij wel een beetje op tegen het eindexamen wiskunde A gisteren. Het was altijd zijn zwakste vak. Tot twee maanden geleden. Toen haalde hij voor een schoolexamen wiskunde zijn eerste voldoende ooit. Een zeven. Dat komt door een eindexamentraining, bekent hij.

Michiel heeft altijd veel naast school gedaan. Naar wedstrijden van zijn geliefde club Ajax, voetballen, uitgaan, baantjes in de horeca. „Ik kan dat prima combineren met school. Ik heb me nooit druk gemaakt om blijven zitten of zo.”

Toch waarschuwde de mentor zijn ouders vorig jaar tijdens de ouderavond. Michiel was toen voorzitter van ‘De Bond’, een leerlingencommissie van school die allerlei activiteiten, vooral schoolfeesten, organiseert voor de scholieren. „De meeste leraren gaan ervan uit dat je het schooljaar niet haalt als je in De Bond zit. Mijn mentor was bang dat ik een ‘bondsrapportje’ zou krijgen, maar dat was uiteindelijk niet zo.”

Michiel heeft zijn zinnen gezet op de Hotelschool. „Ik wil het al sinds de derde klas.” Maar eigenlijk komt het idee van zijn vader: „Michiel is sociaal en praktisch ingesteld. Niet echt een academisch denker zoals zijn broer.” Omdat Michiel bijbaantjes in restaurants had, stelde hij het zijn zoon voor. Maar ook omdat vader zelf uit „een bourgondische familie” komt.

Michiel: „Ik heb van mijn vader veel geleerd over wijn en eten. We vinden dezelfde dingen leuk, dus we hebben het er vaak over.” Met het gezin gaan ze vaak naar restaurants en mooie hotels. Daarnaast leert Michiel veel in het biologisch restaurant De Kas, waar hij werkt.

Zijn cv is in orde, denkt Michiel. De e-mail waarin staat dat hij mee mag doen aan de selectiedag van de Hotelschool, heeft hij al binnen. „Maar de Hotelschool heeft strenge eisen, dus het blijft spannend. Ik maak me meer zorgen om de Hotelschool, dan om mijn examens.”

Als hij daar niet binnenkomt, weet zijn vader nog wel iets: „Je bent toch ook erg geïnteresseerd in geschiedenis?”

    • Yasmina Aboutaleb