Geen burenruzies

A man rows a boat near a house built on a rock on the river Drina near the western Serbian town of Bajina Basta, about 160km (99 miles) from the capital Belgrade May 22, 2013. The house was built in 1968 by a group of young men who decided that the rock on the river was an ideal place for a tiny shelter, according to the house's co-owner, who was among those involved in its construction. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TRAVEL)
A man rows a boat near a house built on a rock on the river Drina near the western Serbian town of Bajina Basta, about 160km (99 miles) from the capital Belgrade May 22, 2013. The house was built in 1968 by a group of young men who decided that the rock on the river was an ideal place for a tiny shelter, according to the house's co-owner, who was among those involved in its construction. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TRAVEL) REUTERS

Tegen het einde van de roerige jaren zestig, toen Servië nog in Joegoslavië lag, besloot een groepje jonge mannen een huisje te bouwen. Tijdens een middag zonnebaden in 1968 viel hun oog op een rots middenin de rivier de Drina, tegenwoordig op de grens van Servië en Bosnië, niet ver van het stadje Bajina Basta. Het huis met één slaapkamer heeft wonderbaarlijk genoeg het onvoorspelbare Servische weer de afgelopen veertig jaar doorstaan. Zo heeft het een overstroming overleefd, en meerdere extreme stormen. Sinds enkele jaren is de plek een bescheiden toeristische trekpleister aan het worden. Een van de bouwers meent dat, hoewel het lastig te bouwen was, dit nog altijd de perfecte plek voor het huis is.