Gearresteerde republikeinen vragen gesprek met koning aan

Protestbord van activiste Joanna.
Protestbord van activiste Joanna. Foto ANP / Robert Vos

Hoewel de seinen op groen stonden om te protesteren tegen de monarchie werden er tijdens de inhuldiging van de koning toch twee mensen afgevoerd. Een vergissing, meldden de autoriteiten al snel, maar de demonstranten Hans Maessen en Joanna van der Hoek nemen daar geen genoegen mee. Ze willen op gesprek bij Willem-Alexander.

In een open brief, verzonden aan allerlei media, wenden ze zich vandaag tot de kersverse vorst. Hij had zich immers in een interview met RTL en NOS op 18 april uitgelaten over een eerder protest waarbij Van der Hoek werd gearresteerd. “Die arme politieman, die dacht dat hij het beste deed, die heeft een foutje gemaakt, denk ik. Protesteren mag altijd”, zei hij destijds als kroonprins.

“Gesterkt met die ervaring”, zo schrijven Maessen en Van der Hoek, “hebben wij van de vrijheid van meningsuiting gebruik gemaakt op de Dam in Amsterdam tijdens uw ambtsaanvaarding. Echter wij werden wederom aangehouden.” Het tweetal herinnert het staatshoofd aan de eed die hij bij de inhuldiging aflegde: ‘Ik zweer … dat ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en ingezetenen zal beschermen.’

Maessen en Van der Hoek besluiten de brief met het verzoek: “Graag willen wij met u in een gesprek van gedachten wisselen over een betere bescherming en borging van het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland.”

Update 16.10 uur: Joanna van der Hoek heeft afstand genomen van de brief die Maessen heeft gepubliceerd. Ze wil geen gesprek met koning Willem-Alexander, schrijft in een verklaring op Facebook:

“Ik feliciteer de koning niet met zijn nieuwe functie, tevens hoef ik ook geen gesprek met hem over vrijheid van meningsuiting. Ik erken onder geen enkele omstandigheid de autoriteit van de koning.”

Volgens Maessen was Joanna het wel degelijk eens met de brief, maar heeft ze veel negatieve reacties gehad en is ze daarvan geschrokken. “Ze wil zich nu terugtrekken uit de publiciteit”, aldus Maessen tegen persbureau Novum. Hij heeft daar begrip voor, omdat Joanna de afgelopen tijd is “besprongen” door de media.