Ga koken, ga buitenspelen

Jumbo en C1000 hebben sinds deze week kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen in de schappen. Gezonde Hollandse pot, zoals rode kool met appeltjes en hamburger, 150 gram groente, en kidsproof.

Wie na zijn studententijd nog kant-en-klaarmaaltijden koopt, moet zich laten nakijken, maar wie dat spul aan iemand vóór z’n studententijd durft voor te schotelen, verdient strafrechtelijke vervolging.

Wat aan die verpakte schotels vooral zo misselijkmakend is, is dat ze verkocht worden onder het mom van gezond. Healthy Heroes heet het merk, gelanceerd om de toenemende obesitas onder kinderen tegen te gaan. Op de site: „Elke ouder herkent wel de momenten dat gezond koken voor je kind er een keer bij inschiet. Je hebt het gewoon te druk of de kinderen moeten op tijd bij de voetbaltraining zijn of je gaat zelf uit eten.”

Diep in ons hart wisten we al dat nieuwe producten altijd hun eigen vraag moeten creëren – een vraag die daarvóór nog niet bestond – maar dit slaat alles. Een gezonde maaltijd maakt elke onbenul voor bijna geen geld in bijna geen tijd. Binnen elf minuten heb je een pasta met rode saus waarin je de groente ‘kidsproof’ pureert. Desnoods in te vriezen voor latere tijdsnood.

Wie liever die magnetronschotels koopt belast het milieu (door verpakking, transport, etc.), berooft z’n kinderen van het plezier van echt voedsel (en zelf meehelpen met koken!) en sleurt ze mee in een gewoonte van haastige gemakzucht.

Op de crèche hebben mijn (stads)kinderen deze week als thema ‘groente en fruit’. Het is dat mijn schoonmoeder een moestuin heeft, anders wisten zij ook niet dat courgettes en wortels gewoon uit de grond groeien.

Koken is cultuur. Je moet kinderen leren daarvan te genieten. Al die ‘versverpakte’ houdbare rotzooi vergiftigt zowel hun smaakpapillen als hun creativiteit.

Bovendien: zo’n Healthy Heroes-geval is 380 gram. Te veel voor een klein kind, zegt de fabrikant zelf al. 380 gram is precies genoeg voor een achtjarige. Maar de helft ervan dan weer niet voor een tweejarige. Zijn je kinderen niet rond de acht, dan geef je ze of te veel, of moet je een deel weggooien.

De schrikbarende toename van te dikke kinderen (één op de zes à zeven) los je niet op met fastfood, ook niet met dit quasigezonde fastfood, dat zich vooral lijkt te richten op ouders die hun schuldgevoel over hun ongezonde en te hectische levens willen afkopen.

Iedereen weet hoe het wel moet: ga koken, ga buitenspelen! Zelfs in deze druillente. Maar ’s ochtends in de speeltuin, mijn kinderen in regenjasjes en laarzen, zijn we meestal de enige.

    • Christiaan Weijts