Forse daling op Japanse beurs door stijgende rente

Een Japanse vrouw passeert de vitrine van een gebouw waarop de aandelenkoersen worden getoond. Foto Reuters / Yiya Shino

De Japanse beurs is vanochtend hard onderuitgegaan door zorgen van beleggers over de stijgende Japanse rente en slechte cijfers over de Chinese economie. De Nikkei-index sloot 7,3 procent lager, de grootste daling van de Japanse beurs op een handelsdag in twee jaar tijd.

De forse daling van de Nikkei kan overigens worden gerelativeerd: dinsdag sloot de Japanse beurs nog op ruim 15.369 punten, de hoogste stand in ruim 5,5 jaar tijd. Aanleiding voor het optimisme van de afgelopen maanden is het stimuleringsbeleid van de nieuwe regering van premier Abe en het sterke herstel van de Japanse economie, die in het eerste kwartaal op jaarbasis met 3,5 procent groeide.

Veel Japanse beleggers verkochten vandaag hun aandelen nadat de Japanse tienjaarsrente - de rente die de Japanse overheid betaalt op de uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van tien jaar - voor het eerst in een jaar door de grens van 1 procent ging. Een hogere rente is voor Japan problematisch omdat het land een gigantische staatsschuld heeft (240 procent van het nationaal inkomen). Als de rente stijgt, wordt het voor de Japanse overheid steeds moeilijker die schuld te financieren.

Nieuwe regering zet in op stimuleren economie

De nieuwe regering van premier Shinzo Abe doet er sinds zijn aantreden eind vorig jaar juist alles aan om de rente laag te houden. De nieuwe gouverneur van de centrale bank kondigde vorige maand een enorm stimuleringspakket aan: de Bank van Japan wil in twee jaar tijd de geldhoeveelheid verdubbelen en gaat twee keer zoveel staatsobligaties als nu opkopen. Doel is de deflatie die Japan al bijna twintig jaar in zijn greep houdt om te buigen naar een ‘gezonde’ inflatie van twee procent.

Een rente van 1 procent lijkt overigens nog steeds erg weinig voor een land met zo’n hoge schuld. Onze economieredacteur Maarten Schinkel legt uit waarom Japan toch zo weinig rente betaalt:

“Japan is een land met veel spaargeld, de staatsschuld wordt daarom vooral door het binnenland gefinancierd. Daarom is er weinig beweeglijkheid en geen grote ongerustheid dat de staatsschuld niet meer financierbaar is.”

De Europese beurzen reageerden vanochtend niet paniekerig op de dieprode cijfers in Japan. Wel stonden de aandelenmarkten 2 tot 2,5 procent in de min.

    • Pim van den Dool