Fayyad telt de verkeersdrempels in Palestina

None

Zien

Docu

State 194

Ned. 2, 00.10 - 01.50

De VPRO belooft dat we in State 194 een uniek portret van de Palestijnse premier Fayyad te zien krijgen. Toegang tot de hoogste kringen van de Palestijnse macht. Plus de voorbereiding van de aanvraag van Palestina als VN-lidstaat, zogenaamd een plan van Fayyad.

Onzin. Fayyad was helemaal niet enthousiast over die aanvraag. Hij waarschuwde juist voor de risico’s. De film toont niet wat er gebeurde na de erkenning van Palestina, en dus niet dat Fayyad gelijk kreeg. De film laat niets zien van de frictie tussen hem en andere Palestijnse gezaghebbers, die tot zijn ontslag leidde. Dat maakt de film achterhaald.

Daarbij negeert de film de kritiek op Fayyad. Veel Palestijnen beschuldigen hem ervan dat hij de veiligheidsdiensten onderaannemers van de Israëlische bezetter heeft gemaakt. Hij wordt bespot omdat hij het succes van Palestina afmeet aan het aantal verkeersdrempels.

Waar de film wel over gaat: de noodzaak de Israëlische bezetting van Palestina te beëindigen. Om de kijker te overtuigen, laat de Israëlische filmmaker vooral gelijkgestemden aan het woord. Niet de minsten: de Amerikaanse ex-gezant George Mitchell bijvoorbeeld. Maar uniek is het niet. Wie niets van dit conflict weet, moet kijken. De rest kan beter zappen.

Leonie van Nierop

    • Leonie van Nierop