Extra onderzoek naar matchfixing

Het Openbaar Ministerie gaat in het voorbereidend onderzoek naar matchfixing ook onderzoeken of er gevallen zijn van fraude en witwassen. Dat maakte VVD-minister van Justitie Ivo Opstelten gisteren bekend bij een Kamerdebat.

Volgens de minister zijn er nog geen concrete Nederlandse gevallen aan te wijzen van matchfixing, het beïnvloeden van voetbalduels door spelers of scheidsrechters om te kopen en zo geld te verdienen.

Hoewel het parlement tevreden is met het extra onderzoek, vinden veel Kamerleden dat de minister laat in actie is gekomen. Zo zei Tjeerd van Dekken (PvdA) dat een jaar vertraging is opgetreden, aangezien hij met partijgenoot Jeroen Recourt vorig jaar al informatie over matchfixing bij de minister onder de aandacht bracht.

Volgens Van Dekken bieden de Duitse ‘Bochumtapes’, bandjes met informatie over omkoping in de Nederlandse eerste divisie, genoeg aanknopingspunten. „Als je niet zoekt, vind je ook niets”, zei Van Dekken.

Opstelten wuifde dit weg. „Het heeft niet lang geduurd voordat het onderzoek er kwam. Eind 2012 is begonnen met het opbouwen van expertise en het analyseren van signalen. Zij zijn buitengewoon gemotiveerd om de onderste steen boven te krijgen, als daar aanleiding voor is”, aldus Opstelten.

De Kamer vroeg ook om een klokkenluiderregeling. „Mensen willen best iets zeggen, maar durven niet”, aldus Van Dekken. De minister beloofde ernaar te gaan kijken en zich maximaal in te zetten om het melders makkelijk te maken.

Over verdere resultaten van het vooronderzoek wilde de minister nog niets zeggen. Wel zei hij dat alle informatie serieus wordt bekeken. Het onderzoek duurt tot juli.