Eva Jinek per direct weg bij WNL - ‘het kwam hard aan’

Foto Hollandse Hoogte / Mark Kohn
Foto Hollandse Hoogte / Mark Kohn Eva Jinek

Eva Jinek stopt per direct bij WNL. De omroep vervangt Jinek vanaf aanstaande zondag door Charles Groenhuijsen en Paul Jansen samen met Janneke Willemse. Dat meldt WNL in een persbericht.

Jansen is politiek commentator bij De Telegraaf. Willemse is financieel journaliste en voormalig hoofdredacteur van Belegger.nl. Samen zullen zij in een duopresentatie verschijnen. Jansen en Groenhuijsen zullen om beurt de zondag voor hun rekening nemen. Groenhuijsen werkte jarenlang als Amerikacorrespondent voor de NOS.

‘Jinek mag laatste vijf afleveringen niet meer maken’

Volgens Jeroen Pauw, haar persoonlijke presentatiecoach, mag ze de laatste vijf afleveringen niet meer maken:

Twitter avatar JeroenPauw1 Jeroen Pauw BREKEND! Hoor dat Eva Jinek per direct tot haar verbijstering van Zondag programma is gehaald. Mag laatste 5 uitzendingen niet meer maken!

Jinek: Ik dacht eerst dat Huisjes het niet meende

Eva Jinek liet aan de NOS weten dat de mededeling van haar hoofdredacteur ‘heel hard’ aankwam vanmiddag:

“Ik dacht eerst dat hij het niet meende, maar dat was wel zo. Ik vind het vooral vervelend omdat ik het met zoveel plezier heb gedaan de afgelopen anderhalf jaar. Het is ook goed gelukt. Dat ik nu abrupt van de buis word gehaald en geen afscheid kan nemen van mijn kijkers vind ik lastig. Ik had nooit bedacht dat hij me voortijdig van de buis zou halen.”

Beluister het fragment:

Reden voor Jineks vertrek was dat de hoofdredactie het “nodig vond het zo te doen”, aldus Jinek.

WNL: geen kinnesinne bij vervroegde vertrek Jinek

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes laat in een reactie aan nrc.nl weten dat er na Jineks aangekondigde vertrek gezocht is naar passende vervanging en geen sprake is van “kinnesinne”. Gisteren zag hij de laatste opname van pilots die de omroep al aan het draaien was, en die vond Huisjes goed genoeg. En dus kon Jinek eerder weg dan haar aangekondigde vertrek per 1 juli:

“Naast de komende vijf hebben we in het najaar ook nog achttien afleveringen staan, dus een flinke reeks waarvoor vervanging gezocht moest worden. We wilden een aantal gezichten die ook een zekere journalistieke ervaring met zich mee zouden brengen. Maar er is dus geen enkele kinnesinne. Ze heeft ambitie en dat juich ik alleen maar toe.”

Huisjes zegt dat WNL nog heeft aangeboden dat Eva kon blijven tot december maar dat heeft ze afgewezen. Over Pauws tweet zegt Huisjes:

“Dat vind ik voor een onafhankelijke journalist een redelijk gekleurde opmerking.”

Jineks zou al per 1 juli overstappen naar de KRO, waar ze een wekelijkse talkshow gaat presenteren. De talkshow van Jinek is na de zomer te zien. Ze treedt in dienst van de KRO, maar haar programma’s vallen straks onder de fusiecombinatie KRO-NCRV.

Jinek presenteerde vanaf 2008 het NOS Journaal. In 2011 stapte ze over naar WNL, waar ze afwisselend met twee collega’s het ontbijtprogramma Vandaag de Dag presenteert en een eigen talkshow kreeg: Eva Jinek op Zondag.

    • Judith Laanen