Elke oorlog tegen moslims is een motief

Osama bin Laden was oervader van terreur tegen ‘bezetters’ van islamitisch land. Maar wie een motief zoekt vindt er altijd wel een.

„We zweren bij de almachtige Allah dat we nooit zullen ophouden tegen jullie te vechten tenzij jullie ons met rust laten”, zegt een van de daders van de moordaanslag op de Britse militair. ‘Ons’, dat zijn „moslims die elke dag sterven door toedoen van Britse militairen”.

De oervader van grote en kleine terreur tegen buitenlandse invallers en bezetters van islamitisch landen is Osama bin Laden. De Sovjet-invasie van 1979 in Afghanistan luidden zijn acties in. Toen zijn geboorteland Saoedi-Arabië na de Iraakse inval in Koeweit in 1990 Amerikaanse troepen uitnodigde het heilige land te verdedigen, ontstak hij weer in woede. Een manifest in 1998 formaliseerde zijn bevel: „Amerikanen en hun bondgenoten, civiel en militair, te doden is de individuele plicht van iedere moslim die gezond is, in elk land, tot hun legers, versplinterd en met gebroken vleugels, uit alle landen van de islam vertrekken.”

Inmiddels zijn de Amerikaanse troepen al jaren weg uit Saoedi-Arabië en is ook de Amerikaans-Britse aanwezigheid in Irak – een later motief voor islamitische terroristen – tot een einde gekomen. De internationale troepen in Afghanistan worden eveneens teruggetrokken, allemaal niet zozeer in reactie op terreur als wel om binnen- en buitenlands-politieke redenen. Bin Laden zelf is bij een Amerikaanse militaire operatie gedood.

Maar terroristen blijven Irak en Afghanistan, en alles wat ze zien als oorlog tegen moslims, als beweegreden aanroepen. De bomaanslag op de marathon van Boston (drie doden) door twee in Tsjetsjenië geboren broers, was vorige maand het recentste voorbeeld. Dzhokhar Tsarnaev, de overlevende dader, zei tegen de FBI dat zijn broer en hij wraak wilden nemen voor Amerika’s oorlogen in Irak en Afghanistan.

En wie een motief voor terreur zoekt, vindt er altijd wel een. De afgelopen twee weken zijn in Irak alweer meer dan 400 moslims om het leven gekomen bij de doorgaande terreur van Al-Qaeda-in-Irak, dat nu de „verachtelijke shi’ieten” heeft ontdekt als doel van zijn „heilige oorlog”. Premier Maliki, een shi’iet, is een „verraderlijke afvallige”.

    • Carolien Roelants