Dit is wat we tot nu toe weten over de daders van de hakmesmoord in Londen

Screenshot uit filmpje van ITV waarin de verdachte vertelt waarom hij de aanslag heeft gepleegd.

Langzamerhand wordt er steeds meer bekend over de daders van de hakmesmoord gisteren in de Britse wijk Woolwich, waarbij een militair om het leven kwam. Zo zouden ze uit Nigeria komen en geradicaliseerde moslims zijn. Dit is wat we tot nu toe weten over de daders.

Persbureau AP meldt op basis van bronnen dat de verdachten een Nigeriaanse achtergrond hebben. De mannen, die in twee aparte ziekenhuizen worden behandeld aan de verwondingen die ze bij hun arrestatie opliepen, zouden Britse, geradicaliseerde staatsburgers zijn en volgens bronnen bij de BBC ook al een paar jaar in het vizier zijn geweest van de Britse inlichtingendiensten.

Ook de krant The Times schrijft dat de mannen tot de islam bekeerd zouden zijn. Volgens de krant hebben de twee verdachten niettemin geen banden met Nigeriaanse terreurorganisaties, zoals de radicaalislamitische sekte Boko Haram, die de sharia wil invoeren in Nigeria.

Een van de verdachten zou volgens bronnen Michael Adebolajo heten. De politie heeft vanmorgen huiszoeking verricht op twee adressen, in Lincolnshire en Greenwhich. Op het eerste adres zou Adebolajo hebben gewoond. Het zou gaan om het huis van zijn vader, Anthony Adebolajo, die volgens de Daily Mail een managementfunctie zou hebben en van oorsprong verpleger zijn.

Adebolajo zou zich nadat hij de universiteit in 2001 verliet tot de islam hebben bekeerd. Hij wordt door oud-klasgenoten omschreven als “slim en geestig”.

Aanslag uit wraak voor aanwezigheid Britten in Afghanistan

De verdachten sloegen gisteren radicale taal uit. Zo zeiden de twee mannen dat ze “zweren bij de almachtige Allah dat we onze strijd tegen jullie nooit zullen staken”. Op het filmpje van een passant, dat vervolgens in alle media verscheen, zegt een van de verdachten dat de aanslag een wraakactie is voor de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan.

http://youtu.be/EROXP8JDG9M

“De enige reden waarom we dit hebben gedaan is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat die vrouw dit vandaag heeft moeten zien, maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde zien. Jullie zullen nooit veilig zijn. Verwijder je regering, die geeft niets om je. Denk je dat David Cameron gepakt wordt op straat als wij beginnen te schieten? Denk je dat politici zullen sterven? Welnee, het is de doorsnee burger zoals jij en je kinderen. Dus zorg dat je van ze af komt, Vertel ze onze troepen terug te brengen zodat we in vrede kunnen leven.”

Tegen een 48-jarige scoutingleidster die hem durfde aan te spreken na de moord zei een van de verdachten:

“Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken.”

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de daders:

“De vrees bestaat dat de twee niet tot een bekende terreurgroep hoorden, noch tot een cel. Dat maakt dergelijke ‘lone wolfs’ moeilijker te ontwaren door veiligheidsdiensten. Ze bespreken hun plannen zelden met anderen, en kunnen daarom niet worden afgeluisterd.”

Expert: aanslag is er een volgens de boekjes van Al-Qaida

Volgens de krant The Daily Telegraph wilden de twee mannen “een oorlog beginnen”. Con Coughlin, defensieredacteur van de krant en terrorisme-expert, schrijft dat de moordaanslag er een is die “rechtstreeks uit de boekjes van Al-Qaeda” komt.

“Al jaren roepen leden van Al-Qaeda zoals de Amerikaanse fundamentalist Anwar al-Awlaki, die in 2004 bij een aanval met drones in Jemen werd gedood, hun volgelingen op om aanvallen in eigen land uit te voeren. En dan niet van die gecompliceerde aanvallen zoals 9/11 of de aanslagen in Londen in 2005, maar kleinere aanvallen zoals in winkelcentra of militaire doelen.”

Daders gebruikten meerdere soorten messen

De daders staken om 14.20 uur lokale tijd gistermiddag een Britse militair neer met messen. Het slachtoffer werd op gruwelijke wijze zo vaak gestoken dat hij ter plekke overleed. De moord gebeurde zo’n vierhonderd meter van de koninklijke militaire barakken in Woolwich.

De daders zouden verschillende messen hebben gebruikt, waaronder een keukenmes, een kleine bijl, een hakmes of kapmes. Ook zouden ze pistolen bij zich hebben gehad. Op nieuwsbeelden vanuit de lucht is te zien dat er her en der verspreid op straat wapens liggen, die zijn afgedekt door de politie.

Ook is een auto te zien, die tegen een paal is aangereden. Onduidelijk is nog of de auto van het slachtoffer of van de dader is. Volgens een getuige die de Daily Mail interviewde hebben de verdachten eerst met de auto op het slachtoffer ingereden.