denken@nrc.nl

Snijden in onderwijs is snijden in fragiele staten

schrijft Holke Wierema, directeur Save the Children

Minister Ploumen is in haar nota ‘wat de wereld verdient’ ambitieus: binnen één generatie moet extreme armoede uitgebannen worden. Haar methode om dit te realiseren richt zich voornamelijk op het verbinden van hulp en handel. Onderwijs, lange tijd een belangrijk onderdeel van het Nederlandse beleid, lijkt er weinig meer toe te doen. Vrede en veiligheid blijft als één van de speerpunten in haar beleid nog wel overeind. Maar wat betekent dit speerpunt nu op onderwijs wordt bezuinigd? Save the Children maakt zich al jaren hard voor goed onderwijs in fragiele staten en dat heeft vruchten afgeworpen. Zo wisten we in Balochistan, Pakistan de kwaliteit van het onderwijs en de leeromgeving van de kinderen te verbeteren en betrokken we ouders en lokale bestuurders bij dit onderwijsprogramma. In 2012 kregen ruim 86.000 kinderen (waarvan 54.000 meisjes) toegang tot beter onderwijs. Dit onderwijsprogramma dreigt na 2014 te sneuvelen. Ook in de provincie Uruzgan, Afghanistan liep een succesvol onderwijsprogramma dat na 2013 geen financiering meer zal krijgen. Vooral meisjes en vrouwen profiteerden hier van de verbeterde toegang tot onderwijs.

Op school leren kinderen niet alleen lezen, schrijven en rekenen, maar leren ook over vrede, respect en verdraagzaamheid. Zo draagt onderwijs niet alleen bij aan de toekomst van een kind, maar ook aan de toekomst van een land. Laat de minister niet uit het oog verliezen dat goed onderwijs aan de basis ligt van ontwikkeling en vooruitgang en dat, zeker in fragiele staten, Nederland een belangrijke bijdrage heeft te leveren.

Red de opzienbarende zakdoekjes in de Hortus

zegt Edith Neuman

De Zakdoekjesboom in de Hortus Botanicus van de VU staat op het punt te gaan bloeien, en trekt met zijn opzienbarende witte ‘zakdoekjes’-bloemen vele bezoekers. Maar ook de Japanse Katsura Pendula is een betoverende boom. Staande onder haar tot op de grond omlaag hangende takken met groene hartvormige bladeren, waan je je in een sprookje. Moeten deze prachtige bomen en de hele Hortus verdwijnen voor een prestigieus plan op papier om het ziekenhuis uit te breiden? Als het aan het college van bestuur ligt worden de Zakdoekjesboom en de Katsoera Pendula over een jaar gekapt. Het is verbijsterend dat men dit zelfs maar kan overwegen.

    • Holke Wierema
    • Edith Neuman