De Uil van Athena

This undated image released by National Geographic Channels shows Hutterite Judy Hofer picking carrots from the garden in King Colony, Mont. "Meet the Hutterites," a National Geographic documentary series about a small religious colony in rural Montana. Leaders of a Hutterite colony are demanding to meet with the head of the National Geographic Society after they say a reality show on the National Geographic Channel misrepresented life on the Montana colony and harmed their members. The King Ranch Colony says residents were pressured and coerced to fabricate scenes to boost ratings, and they are want a public apology and a pledge that the 10 episodes never air again. (AP Photo/National Georgraphic, Ben Shank)

informatief

Canvas, 23.15

De hutterieten zijn strenggelovige christenen die in kleine landbouwkolonies op de prairies van Canada wonen. Deze gemeenschap, vaak vergeleken met de amish, werd in de zestiende eeuw door Europeanen gesticht en telt nu 50.000 mensen. Er wordt in het Duits gesproken en gebeden. De hutterieten geloven dat een leven zonder privébezittingen de weg naar de hemel is. In de Britse documentaire Kingdom of heaven krijgen we een portret van een hutterietenfamilie te zien.