Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Daders hakmesmoord Londen bekend bij inlichtingendiensten’

Journalisten en andere belangstellenden verzamelden zich vandaag bij de plek waar de twee verdachten gisteren een Britse militair om het leven brachten.
Journalisten en andere belangstellenden verzamelden zich vandaag bij de plek waar de twee verdachten gisteren een Britse militair om het leven brachten. Foto AP / Sang Tan

De twee verdachten van de moord op een Britse militair, gisteren op klaarlichte dag in Londen, waren allebei bekenden van de Britse inlichtingendiensten. Dat hebben bronnen vanmiddag gezegd tegen de BBC. De namen van de verdachten zouden de afgelopen jaren in “verschillende onderzoeken” zijn opgedoken.

De inlichtingendiensten kenden de namen van verdachten, maar zouden geen aanwijzingen hebben gehad dat zij van plan waren een aanslag te plegen. Een van de mannen werd vorig jaar door de politie onderschept toen hij Groot-Brittannië verliet.

Een Britse overheidsfunctionaris zei vanmiddag tegen persbureau AP dat de twee mannen door de inlichtingendiensten zijn onderzocht vanwege mogelijke banden met terrorisme. Hoewel de functionaris geen details mocht geven, kan onderzoek door bijvoorbeeld inlichtingendienst MI5 bestaan uit onder meer schaduwoperaties, telefoontaps en het onderscheppen van e-mailverkeer.

Eén van de verdachten is volgens de bronnen van de BBC de 28-jarige Michael Adebolajo, een christen die zich nadat hij in 2001 de universiteit tot de islam zou hebben bekeerd. Hij is naar verluidt een Brit van Nigeriaanse afkomst en wordt door oud-klasgenoten omschreven als “slim en geestig”.

Cameron veroordeelt moord als misselijkmakend

Premier Cameron kon eerder vanmiddag nog niet meer informatie geven over de daders en de toedracht van de moord. Wel veroordeelde de premier de moord opnieuw als “misselijkmakend”. “De mensen die dit gedaan hebben, deden dat om ons te verdelen. Maar dit maakt ons alleen maar sterker”, aldus Cameron.

Cameron noemde de moord op de Britse militair ook “verraad aan de islam”:

“Dit was niet alleen een aanval op Groot-Brittannië en op de Britse levensstijl, het was ook verraad aan de islam en aan de moslimgemeenschappen die zoveel bijdragen aan dit land.”

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Strong sense of unity during meeting with community leaders in Woolwich with Mayor Boris Johnson & Nick Raynsford MP http://t.co/rh95iqjvHb

In verband met het moordonderzoek verrichte de politie vanochtend huiszoekingen in Greenwich en Lincolnshire. Buren van het adres in Greenwich vertelden dat de deur werd geforceerd door de politie vanmorgen om 05.30 uur lokale tijd. Vier personen, twee vrouwen van rond de dertig jaar, een oudere vrouw en een tienerjongen, zouden zijn weggevoerd in een politiebusje.