Chansonnier Moustaki overleden

In zijn woonplaats Nice is vannacht de Franse chansonnier Georges Moustaki overleden. Hij was 79 jaar.

Een ruige kop met haar, zware wenkbrauwen, een woeste baard, een lichthese fluisterstem en alle elegant wiegende liedjes die hij nalaat – ze maken Moustaki tot een van de groten uit de gloriejaren van het Franse chanson.

Moustaki was uit Grieks-joodse ouders geboren in Egypte, trok op zijn achttiende met zijn gitaar naar Parijs en verdiende daar aanvankelijk de kost met het zingen van liedjes op terrassen en in clubs. Tot hij in 1959 werd ontdekt door de tekst te schrijven voor het opzwepende hoerenlied Milord dat een wereldhit voor Edith Piaf werd. Ook sterren als Dalida en Yves Montand behoorden al snel tot zijn afnemers. Zijn eigen grootste succes was Le Métèque (1969), het weemoedige lied dat de buitenlanders bezong die destijds zonder geldige papieren door de westerse steden zwierven – zoals de vele Grieken die destijds op de vlucht waren voor het kolonelsregime in hun eigen land. Tot de vele andere nummers die hij schreef, behoorde ook het door Serge Reggiani gezongen Ma solitude.

Zijn laatste optreden in Nederland was in 2008, in Carré in Amsterdam.