Britse diensten vrezen meer terreur

De daders van de Britse hakmesmoord waren uit op aandacht en getuigen. Dankzij de mobiele telefoon kan elke straathoek een theater voor de wereld worden.

De extreem-rechtse English Defense League organiseerde enkele uren na de hakmesmoord in Londen bij een pub in de wijk Woolwich een demonstratie.
De extreem-rechtse English Defense League organiseerde enkele uren na de hakmesmoord in Londen bij een pub in de wijk Woolwich een demonstratie. Foto AFP

Het was alsof de daders van de hakmesmoord gisteren in Woolwich, in het zuidoosten van Londen, gehoor gaven aan het anarchistische principe van ‘propaganda van de daad’, dat ervan uitgaat dat men door aanslagen een revolutie kan ontketenen. „We willen een oorlog in Londen veroorzaken”, zei een van hen tegen een omstander.

Vanochtend was een van de zorgen van de binnenlandse veiligheidsdiensten dat de aanslag, waarbij een militair met een hakmes werd vermoord, een golf van dergelijke aanslagen zou kunnen veroorzaken.

Zowel de tijd (half drie ’s middags lokale tijd) en de locatie (een druk kruispunt) wijzen erop dat de daders bewust op zoek waren naar getuigen. Net als hun optreden: ze lieten zich filmen door beveiligingscamera’s en het lichaam van de vermoorde militair door verkeerscamera’s. Een straathoek verandert zo in een theater voor de hele wereld, als iedere voorbijganger met zijn mobiele telefoon een foto of filmpje kan maken.

Zo raakten toevallige voorbijgangers betrokken in een enscenering die het land en de wereld schokte. Een passant nam de videoboodschap op waarin een van de daders verklaarde: „Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn. Maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde zien. En: „Jullie zullen nooit veilig zijn. Werp jullie regeringen omver, ze geven niets om jullie.” Zijn handen zaten nog onder het bloed, het hakmes had hij nog bij zich. Hij zei ook nog: „De enige reden dat we dit doen, is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is oog om oog, tand om tand.”

Eén van hen vertelde het Londense radiostation LBC: „Ze stonden te wachten, zwaaiden met messen en een pistool, en vroegen omstanders of die een foto van hen konden nemen.” Een ander vertelde de BBC: „Ze hadden makkelijk weg kunnen rennen.” Het duurde twintig minuten voor de politie ter plekke was, die hen uiteindelijk neerschoot.

Akela Ingrid Loyau-Kennett hield zelfs de daders minutenlang aan de praat. Ze wilde het slachtoffer helpen, en zag toen pas de zwarte man met een pistool en een aantal messen in zijn bebloede handen. „Ik dacht, ik moet maar met hem gaan praten voor hij iemand anders aanvalt. Ik was niet bang, want hij was niet dronken, hij was niet aan de drugs. Hij was normaal. Ik kon met hem praten, hij wilde praten en dat is wat we deden.”

Anderen beschermden het lichaam van het slachtoffer, een militair wiens identiteit in de loop van de dag bekend zou worden gemaakt, tegen verdere verminking.

De extreem-rechtse English Defense League organiseerde al enkele uren na de moord een demonstratie. Ook waren er twee pogingen tot aanslagen op moskeeën. De partijleider van de British National Party zei vanochtend dat de hakmesmoord het gevolg is van „massa-immigratie”.

Volgens Britse media hebben beide daders een Brits paspoort; een van hen zou ook in het Verenigd Koninkrijk zijn geboren.

    • Titia Ketelaar