Boijmans van Beuningen wint 450.000 euro voor expositieplan

'Le Violon d'Ingres', een foto van Man Ray op een expositie in Londen. Boijmans organiseert volgend jaar een tentoonstelling over Medardo Rosso (1858-1928), Constantin Brancusi (1876-1957) en Man Ray (1890-1976).
'Le Violon d'Ingres', een foto van Man Ray op een expositie in Londen. Boijmans organiseert volgend jaar een tentoonstelling over Medardo Rosso (1858-1928), Constantin Brancusi (1876-1957) en Man Ray (1890-1976). EPA / Facundo Arrizabalaga

Het museum Boijmans van Beuningen heeft Turing Toekenning gewonnen, een prijs van 450.000 euro van de oprichters van TomTom voor het beste tentoonstellingsplan van een museum. D66-leider Alexander Pechtold reikte de toekenning uit in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Het Boijmans kreeg de prijs voor de tentoonstelling ‘Brancusi, Rosso en Man Ray. Sculptuur en fotografie’ die het museum volgend jaar wil organiseren. Volgens het museum staat de relatie tussen beeldhouwkunst en fotografie centraal in de tentoonstelling. Ongeveer negentig beeldhouwwerken en foto’s van de kunstenaars die volgens het museum ‘bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk in de 20ste eeuw’ komen naar Rotterdam. De jury over het idee voor de tentoonstelling:

“Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen om in een tentoonstelling aandacht te schenken aan de sculptuur en fotografie van Brancusi, Rosso en Man Ray in hun onderlinge samenhang is interessant en origineel. Zowel Brancusi als Rosso zijn in Nederland maar mondjesmaat te zien, en de inmiddels veilig gestelde bruiklenen zijn bepaald indrukwekkend.”

Het is de derde keer dat de tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt. De eerste Turing Toekenning werd in 2009 gewonnen door het Stedelijk Museum voor de tentoonstelling ‘Mike Kelley’. Het Gemeentemuseum Den Haag ontving twee jaar later de prijsvoor de tentoonstelling ‘Alexander Calder. De Grote Ontdekking’. Nederland kent geen vergelijkbare particuliere prijs van zo’n groot geldbedrag.