Blut? Dan blijf je toch lekker thuis

De zomer komt, maar geen geld voor vakantie? Geen nood, dan doe je toch alsof Ga op stakantie en stuur een kaartje uit Rundumhausen

None

Tekenaar Jeroen de Leijer, geestelijk vader van de stripheldin Eefje Wentelteefje, was al langer van plan een vakantieboek te maken. Zo’n boek met puzzels, knutsels, strips en verhalen waar de lezer al gauw een week of zes mee zoet is. Maar in gesprek met zijn uitgever, op zoek naar passende vakantieavonturen voor Eefje, kwam hij tot de conclusie dat het meisje met de vlechtjes en het rode jurkje eigenlijk helemaal geen geld heeft om op vakantie te gaan.

Zo ontstond Niemand de deur uit, een vakantieboek voor thuisblijvers. „Een crisisboek”, zegt De Leijer. „Veel mensen hebben op het moment geen geld om ver weg te gaan.” Het boek bevat meer dan tweehonderd tips voor een onvergetelijke ‘stakantie’, vrij naar het Engelse staycation. Want waarom zou je dagen in een stinkende auto gaan zitten om op een vieze camping municipal te belanden als je ook gewoon thuis kunt blijven?

Wat ga je dan doen? Samen met zijn vrouw Marjolein Schalk bedacht De Leijer hoe thuisblijvers zichzelf low budget bezig kunnen houden en vrienden naderhand de ogen kunnen uitsteken met fictieve vakantieverhalen. De twee putten daarvoor deels uit hun eigen belevenissen. „We zouden een keer naar Italië gaan. Toen we zo’n zes uur onderweg waren, ging de auto kapot. We moesten terug. We waren dus wel lang onderweg geweest, maar zonder de lol van een vakantie. Uiteindelijk zijn we toch nog gegaan, met de auto van mijn ouders.”

Vandaar de rubriek ‘Wel de lasten niet de lusten’, met tips als ‘ontregel je darmen op professionele wijze’, ‘hoe negeer ik mijn kamerplanten?’ en ‘hectisch rijden’: „Pak je auto tot de nok toe vol en zorg ervoor dat je niet comfortabel kunt zitten. Ga rondjes rijden op de ringweg tijdens de spits. Eenmaal op de weg geef je je partner de opdracht onderstaande instructies voor te lezen: Links. Tweede rechts. Waar ik net rechts zei, bedoelde ik links. Bij de rotonde rechtsaf. Uh, nee! Rechtdoor.”

Het boek bevat tips voor verschillende thuisblijfvakanties. Wie op zoek is naar spanning en sensatie kan terecht in de rubriek ‘Avontuur in eigen huis’. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een ‘expeditie kruipruimte’ kunt organiseren. Wie graag fantaseert over verre reizen kan een vakantie fingeren – denk groots als de Amerikanen en drink cola uit een emmer en eet popcorn uit een verhuisdoos, of stop met wassen, scheren, harsen en epileren en stink binnen een paar dagen als een echte Fransoos. En omdat het nu eenmaal crisis is, bevat het boek ook suggesties om vakantiegeld te verdienen: „Installeer tolpoortjes en wordt tolbeambte. Een lucratieve vakantiebaan.”

Echt praktisch zijn de meeste tips niet. Niemand de deur uit moet het dan ook vooral van de droge humor en de rijke illustraties hebben. Maar, de tips in praktijk brengen werkt wel, zegt De Leijer. Neem de les dat de echte stakantieganger tijdens zijn verblijf op de thuiscamping naast geraspte kaas ook een beetje gras aan z’n spaghetti toevoegt. „Dat zijn toch de charmes van de vakantie. Als je op vakantie bent, accepteer je veel dingen zoals ze zijn. Het hoort er bij.” Schalk: „Misschien is dat de onderliggende gedachte van het boek: kijk eens om je heen en ontdek het bijzondere in het alledaagse.”

Geen geld? Weinig tijd? Niet getreurd dus. Een stakantie heeft volgens de makers veel voordelen boven het traditionele tripje richting buitenland. „Je houdt veel tijd over. Je hoeft niet te boeken, spullen in of uit te pakken of vermoeiende reizen te maken.” Vergeet niet een kaartje te sturen. Grüßen aus Rundumhausen of Liefs uit Tuinesië – het kan allemaal.

Niemand de deur uit! Studio De Leijer Uitgeverij De Harmonie, € 15,00

    • Anne-Martijn van der Kaaden