Bètastudenten UvA tegen fusie met faculteiten Vrije Universiteit

Studenten van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) keren zich tegen het plan tot fusie met de faculteiten der Exacte Wetenschappen en die van Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit (VU). Het voornemen voor de fusie van beide faculteiten werd vorig jaar bekendgemaakt. De besluitvorming erover heeft vertraging opgelopen, mede door de bestuurscrisis op de VU.

Roos Bol, voorzitter van de studentenraad van de bètafaculteit van de UvA, noemt de plannen niet goed doordacht. „De bestuurders hebben te weinig aandacht voor de risico’s en nadelen van een fusie. Dit gaat bijvoorbeeld leiden tot zeer grootschalig onderwijs.” De Amsterdam Faculty of Science, zoals de nieuwe instelling moet gaan heten, krijgt 9.000 studenten, 3.000 medewerkers en een jaarbudget van 250 miljoen euro.

UvA en VU zouden in april definitief besluiten over de samenvoeging van de faculteiten, zegt Bol. „Dat is uitgesteld tot na de zomer, maar de voorbereidingen gaan gewoon door. Wij zijn bang dat het tegen de tijd dat wij officieel inspraak hebben, al te laat is om dit nog tegen te houden.”

Een groep anonieme UvA-studenten is een posteractie begonnen. Op hun website iseranimo.nl staat een manifest over de ‘Amsterdam Factory of Science’. „Het belangrijkste motief voor de fusie lijkt een stijging op alle mogelijke ranglijstjes.”

Decaan Kareljan Schoutens van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA vindt het jammer dat de actie anoniem is. „Mijn deur staat open voor iedereen die zorgen heeft over deze fusie.” Hij ziet veel voordelen in samensmelting van zijn faculteit met de bètafaculteiten van de VU. „Door onze krachten te bundelen, kunnen we de kwaliteit van onderzoek en onderwijs verbeteren.”

De besluitvorming is geen gelopen koers, zegt hij. „In theorie zou de fusie niet door kunnen gaan. De studentenraad krijgt de kans om zich formeel uit te spreken. Ik begrijp de onvrede over het feit dat het besluit op zich laat wachten, maar dit is een ingewikkeld proces. We moeten het zorgvuldig doen.”

    • Bart Funnekotter