Begraven, cremeren, en nu oplossen

In Nederland is het nog niet toegestaan, in enkele Amerikaanse staten wel. Daar werden het afgelopen jaar zo’n driehonderd lijken opgelost.

Als het aan uitvaartbedrijf Yarden ligt, wordt deze nieuwe uitvaartechniek, het zogeheten resomeren, ook in Nederland geïntroduceerd. Het Schotse bedrijf Resomation, dat resomeren via een zakenpartner aan Amerikaanse klanten verzorgt, heeft informatie over het daadwerkelijk oplossen van de driehonderd Amerikaanse overledenen met Yarden gedeeld in de hoop op samenwerking.

Bij resomeren wordt het lichaam van een overledene opgelost in een chemisch bad van water en kaliloog. Het lichaam ondergaat zo hetzelfde afbraakproces als wanneer het zou worden begraven, maar dan versneld. Binnen twee tot drie uur kan het lichaam van de overledene ontbonden zijn – bij begraven kan dat soms tientallen jaren duren.

Om resomeren in Nederland te introduceren moet de wet worden gewijzigd. De Wet op de lijkbezorging bepaalt dat een dode slechts begraven, gecremeerd of aan de wetenschap ter beschikking gesteld mag worden. Yarden wil nu gaan lobbyen in Den Haag.

Yarden is met 681 werknemers een van Nederlands grootste uitvaartbedrijven (omzet: 187 miljoen euro). Yarden liet twee jaar geleden al onderzoek uitvoeren door TNO naar de milieuvriendelijkheid van het proces. Daaruit bleek dat resomeren duurzamer is dan begraven, cremeren, of vriesdrogen (waarbij het lichaam twee weken diep bevroren in vloeibare stikstof ligt, waarna het in deeltjes uiteenvalt).

Na de dood in de Resomator: pagina 25

    • Annemarie Sterk