beeldende kunst

None

Philip Mechanicus

De Amsterdamse fotograaf en publicist Philip Mechanicus werd vooral bekend door zijn opvallend sobere, maar indringende, zwart-wit portretten van schrijvers, dichters en kunstenaars, die vanaf de jaren zestig veelvuldig werden gepubliceerd in kranten, tijdschriften en boeken. Het Joods Historisch Museum toont een groot retrospectief van zijn werk. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling zijn de niet eerder vertoonde foto’s die hij maakte rond het Waterlooplein, de buurt van zijn jeugd .

24 mei t/m 27 oktober. Joods Historisch Museum, Amsterdam. www.jhm.nl

Eugenio Dittborn

Zaterdag 25 mei gaat in Museum Het Domein in Sittard de tentoonstelling Your Letter. Pinturas Aeropostales open. De Chileense kunstenaar Eugenio Dittborn werd bekend met zijn Airmail Paintings die hij sinds 1983 maakt. In grote, speciaal voor dit doel ontworpen enveloppen verstuurt Dittborn zijn opgevouwen schilderijen per luchtpost over de hele wereld. De uitvinding van de Airmail Paintings vormde Dittborns oplossing voor de opgave om als kunstenaar in Chili te werken tijdens de militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Door zijn kunstwerken te vermommen als poststukken wist Dittborn ze het land uit te krijgen.

25 mei t/m 15 september. Het Domein. Sittard. www.hetdomein.nl

Fuck Off 2

De tentoonstelling Fuck off 2 is samengesteld door kunstenaar en activist Ai Weiwei, conservator en kunstcriticus Feng Boyi en hoofdconservator van het Groninger Museum Mark Wilson. Met werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen stelt de expositie vragen bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China. De tentoonstelling is een vervolg op Fuck off, de baanbrekende expositie die in 2000 in Shanghai werd georganiseerd door Ai Weiwei en Feng Boyi, en die snel aan censuur ten prooi viel omdat het gevoelig werd geacht vanwege de vermeende radicale inhoud.

26 mei t/m 11 november. Groninger Museum. www.groningermuseum.nl

Russia XL

Met de tentoonstelling Russia XL presenteert Museum Beelden aan Zee een overzicht van hedendaagse Russische sculpturen in Nederland. In museum Beelden aan Zee zal een rijke verscheidenheid aan sculpturen, installaties en andere ruimtelijk werk te zien zijn. Op het Lange Voorhout, dat gratis toegankelijk is, wordt monumentaal werk opgesteld. Met sculpturen van gevestigde Russische kunstenaars, maar ook van jong talent.

28 mei t/m 27 oktober. Beelden aan Zee, Den Haag. www.beeldenaanzee.nl