Dit is een artikel uit het NRC-archief

Winkels

‘Betalingsregelaar Equens wil pingedrag klanten verkopen’

Betalingsregelaar Equens, dat al het elektronische bankenverkeer in Nederland regelt, wil het pingedrag van klanten verkopen aan bedrijven.
Betalingsregelaar Equens, dat al het elektronische bankenverkeer in Nederland regelt, wil het pingedrag van klanten verkopen aan bedrijven. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het elektronische dataverwerkingsbedrijf Equens is van plan bedrijven informatie te leveren over het pingedrag van klanten, meldt de NOS. Bedrijven zouden dan tegen betaling informatie kunnen krijgen welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven.

Volgens Equens zijn de gegevens niet te herleiden naar de klanten zelf, maar alleen naar de wijk waarin de klant woont.

Bekijk de reportage van de NOS over het plan van Equens:

Banken zien bezwaar, privacy mogelijk in het geding

Directeur Rietveld wil tegenover de NOS geen toelichting geven, maar vorige week zei hij tegen BNR Nieuwsradio dat het bedrijf zich aan de privacyrichtlijn houdt.

Zowel ABN AMRO als de Rabobank zien nadelen in het plan. Eerder deze week zei een woordvoerder van ABN AMRO dat de data anoniem genoeg zouden zijn, maar nu wil de bank “de garantie dat de privacy van onze klanten gegarandeerd is.” Een woordvoerder van de Rabobank laat aan de NOS weten dat de bank bedenkingen heeft vanwege juridische aspecten:

“Equens heeft ons beloofd het product niet op de markt te brengen zolang er geen duidelijkheid is over de juridische aspecten.”

Equens regelt al het elektronische bankverkeer in Nederland. Het bedrijf registreert jaarlijks 2,2 miljard pintransacties.