Amnesty kritiseert asielbeleid van EU

Amnesty International heeft bij de presentatie van zijn jaarrapport gisteren in Londen hard uitgehaald naar het asielbeleid van de Europese Unie.

„De EU past grenscontroles toe die de levens van vluchtelingen en asielzoekers in gevaar brengen, en verzuimt om diegenen die vluchten voor conflicten en vervolging te beschermen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Shalil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty, „krijgt de nationale veiligheid van regeringen voorrang boven de rechten van de mens”. En dat is „in het jaar dat de EU de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, schrijnend om te moeten constateren.”

De organisatie concludeert dat „er geen onderscheid wordt gemaakt tussen legitieme vluchtelingen en anderen”, zo zei Shetty desgevraagd. „Iedere asielaanvraag verdient het met waardigheid, en met onderscheid voor individuele omstandigheden te worden bekeken.”

Zijn collega Sherif Elsayed-Ali, de vluchtelingencoördinator van Amnesty, wees erop dat in Europa „veel paniekzaaierij” plaatsvindt over de druk op voorzieningen door vluchtelingen. „Wereldwijd werden vorig jaar slechts 80.000 vluchtelingen opgenomen, de helft van wat de Verenigde Natie zegt dat onderdak zoekt. En daarvan nam de EU 5.500 asielzoekers op.”

Volgens Amnesty zijn er wereldwijd vijftien miljoen mensen op de vlucht, en zijn er 214 miljoen migranten.