Zorgen om dorststaker

De Tweede Kamer spreekt vandaag over het vreemdelingenbeleid Ondertussen doet de advocaat van asielzoeker Cheikh Bah aangifte van mishandeling van haar cliënt „Ik maak me ernstig zorgen”

Rotterdam - Een group mensenrechtenactivisten houden een actie bij het detentiecentrum Airport Rotterdam The Hague . De activisten komen in contact met asielzoekers door middel van banners en borden . Asielzoekers laten zich zien bij de ramen van het detentiecentrum - Foto: Pierre Crom

Redacteur Integratie

De asielzoeker Cheikh Bah (31) uit Guinee reist wat af de laatste dagen. Gistermiddag werd hij vanuit de gevangenis in Vught overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij is in dorststaking sinds vrijdagmiddag en er slecht aan toe, zegt zijn vertrouwensarts Elcke Bonsen.

Er ging het een en ander aan vooraf. Hij weigerde al eerder om te eten en te drinken als protest tegen zijn opsluiting in vreemdelingenbewaring. Volgens zijn advocaat is hij onuitzetbaar, hij zat al twee keer eerder lange tijd in vreemdelingenbewaring. Door die dorststaking lag hij vorige week al in het gevangenisziekenhuis. Afgelopen donderdag werd hij daar door zijn vertrouwensarts Elcke Bonsen onderzocht. Hij vertelde haar dat hij zijn honger- en dorststaking net had beëindigd. Hij mocht naar een gewone afdeling van het detentiecentrum in Rotterdam.

Op vrijdag werd hij overgebracht naar Rotterdam. Elcke Bonsen bezocht hem daar zaterdag. Hij zei dat hij de nacht in de isoleercel had doorgebracht. Hij was daar, vertelde hij, op zeer hardhandige wijze tegen zijn zin naartoe gebracht door het ‘interne bijstandsteam’ van het detentiecentrum. Hij was geslagen, geschopt en geboeid. De arts constateerde blauwe plekken op zijn onderrug en onder zijn armen, die hij op donderdag nog niet had. Vrijdagmiddag had hij zijn honger- en dorststaking hervat, zei hij haar.

Elcke Bonsen voelt zich zeer gehinderd in haar werk bij haar bezoek aan de honger- en dorststakers in de Rotterdamse vreemdelingenbewaring, zegt ze. Het wordt haar lastig gemaakt om haar patiënten te bezoeken. Toen ze uiteindelijk binnen was, moest ze Bah onderzoeken in een advocatenspreekkamer met een glazen deur. „Bewakers keken zo naar binnen. Er was geen weegschaal. Ik durfde geen foto’s te maken van de blauwe plekken, fotograferen was mij streng verboden.” Dezelfde avond sprak Bonsen in het tv-programma Nieuwsuur over de mishandeling van Cheikh Bah.

Een dag later ontkent de hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen Peter Hennephof in het NOS Journaal de mishandeling ten stelligste: „Meneer is niet geschopt en geslagen.” Wat was er dan wel gebeurd? Hennephof: hij is „klemgezet, geboeid en klaargemaakt voor transport”.

D66, CDA, PvdA en GroenLinks vroegen opheldering aan het kabinet over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman bezocht het detentiecentrum zondagmiddag. „Mensen die vastgezet worden terwijl ze niets misdaan hebben en vervolgens onder verantwoordelijkheid van de staat mishandeld zouden worden, het is te bizar voor woorden.” Vandaag debatteert de Tweede Kamer over mogelijke versoepeling van het vreemdelingenbeleid.

Op Pinkstermaandag zou Elcke Bonsen in de ochtend Bah telefonisch spreken en eventueel in de middag bezoeken, had ze met hem afgesproken. Die afspraak had ze ook gemeld aan de mensen van het detentiecentrum, vertelt ze. „Ik maak me ernstig zorgen over zijn gezondheid. Het liefst zou ik hem overtuigen in elk geval weer te gaan drinken.” Het telefoongesprek ging niet door. Ze kon hem niet aan de telefoon krijgen.

Bah kon maandagmiddag wel even kort bellen met Bonsen en zijn advocaat bezocht hem. Hij vertelde Bonsen dat hem die ochtend ontbijt was gebracht en dat hij dat had geweigerd. In een woordenwisseling met de bewaker had de bewaker hem in het gezicht geslagen, vertelde hij Bonsen. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft de bewaker niks verkeerd gedaan, maar was juist Bah uitzonderlijk agressief. Bah viel de de bewaker aan die ternauwernood kon ontsnappen. Daarna werd besloten dat hij, vanwege zijn agressiviteit, zou worden overgebracht naar de gevangenis in Vught. Dat gebeurde maandagmiddag. Vught is een ‘gewone’ gevangenis, geen vreemdelingendetentie.

Bonsen stapte met haar man, ook arts, in de auto. „Het is je plicht als arts een cliënt te bezoeken als dat noodzakelijk is.” Ze reden naar Vught. Ze kwamen rond vijf uur bij de gevangenis aan. „We werden vervolgens aan de praat gehouden tot iets over zes”, zegt Bonsen. Toen werd gezegd dat om zes uur de nachtdienst ingaat en er geen arts meer naar binnen kon worden toegelaten. Volgens justitie was Bah al die tijd onderweg en arriveerde hij pas kort na zes uur in Vught.

Gisterochtend zag ze Bah wel. Ze constateerde verschillende verwondingen aan zijn gezicht: builen, blauwe plekken en een snee. Ze zag verder dat hij verzwakt was en droge slijmvliezen had vanwege de dorststaking. Gistermiddag ging Bah weer terug naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Bonsen doet vandaag aangifte van de mishandeling op vrijdagmorgen en maandagmorgen. Daarnaast zal ze aangifte doen van obstructie van medisch bijstaan van een persoon in nood.

    • Sheila Kamerman