Zomercake voor bij de snorrende kachel

None

‘Wij zijn klaar voor de zomer’ staat met grote plakletters op de etalageruit waar mijn tram langsrijdt. „Tja”, zucht de vrouw naast me, „wie niet”. Moeiteloos val ik in en tezamen zingen wij het Grote Nederlandse Lied over het weer. We kennen de tekst op ons duimpje. Eerst is er een couplet over de winterjas die uit arren moede maar weer uit de kast is gehaald. Dan eentje over de energierekening die waarschijnlijk fiks hoog uit zal vallen dit jaar. En vervolgens het refrein over de algehele bar en boosheid van ons klimaat, plus de leugenachtige voorspellingen van het KNMI.

Als zij zuchtend is uitgestapt, neem ik me de zoveelste keer voor er niet meer aan mee te doen. Aan dat zinloze gezeur over de regen en de wind en de kou. Verspilling van kostbare tijd. Een mens kan beter in de keuken gaan staan, in de buurt van de warme oven, en iets gaan bakken.

Deze zomerse limoen-kokoscake bijvoorbeeld. Die ook goed smaakt als de verwarming snort. Ik maakte er een in een bakblik van 22 bij 30 centimeter. U kunt de cake dan in kleine vierkantjes snijden en heeft dan genoeg voor een bescheiden buurtfeest, zo’n 24 stukjes. Maar de cake kan natuurlijk ook prima worden gemaakt in een springvorm van 26 cm doorsnee.

Klop met een mixer de zachte boter met de basterdsuiker tot je de suikerkristallen niet meer voelt knarsen onderin de schaal en het mengsel lichter van kleur wordt. Dat duurt een minuut of tien. Voeg dan een voor een de eieren toe en en klop tussendoor goed. Mix dan de gedroogde kokos en de kokosmelk erdoor, plus een snufje zout en het sap van anderhalve limoen. Spatel tenslotte het zelfrijzend bakmeel erdoor.

Beboter en bebloem uw bakvorm, doe het beslag erin en zet hem in de oven, op 170 graden. Gebruikt u zo'n groot rechthoekig blik, dan is de baktijd ongeveer 30 minuten. Een springvorm moet er vijf à 10 minuten langer in. Laat de cake afkoelen en draai hem om op een platte schaal.

Meng voor het boterglazuur de poedersuiker, het sap van één zesde van een limoen en 50 gram zachte boter, met een handmixer. Spreid dit mengsel mooi gelijkmatig uit over de cake. Wacht tot het glazuur hard is geworden en snij de taart met een scherp mes in strakke vierkantjes.

Garneer de plakjes – of de ronde cake – eventueel met een paar frambozen. Of straks, als het zomer is en de Oost-Indische kers bloeit, met een paar oranje of gele bloemetjes.

    • Roos Ouwehand