Xbox One lonkt naar tv-kijker

Vergeet de Sony PlayStation 4, de Nintendo Wii U, Apple TV of Google TV: de Xbox One wordt de digitale huiskamer voor de komende vijf jaar. Dat hoopt althans techbedrijf Microsoft, dat gisteren zijn nieuwe spelcomputer onthulde.

Microsoft legde bij de presentatie op zijn hoofdkantoor in Redmond in de VS de nadruk op de Xbox als vervanging voor álle entertainment in de huiskamer – live tv, muziek en films op blu-ray. Spelcomputers hebben een deel van hun aantrekkingskracht verloren, omdat consumenten liever games spelen op smartphones en tablet-pc’s. De verkoop van speltitels loopt terug, de hardware raakt verouderd. De huidige Xbox 360 is succesvol (76 miljoen exemplaren verkocht) maar inmiddels lopen de inkomsten terug.

De Xbox One – prijs onbekend – komt later dit jaar op de markt en concurreert dan ook met Apple en Google, die eigen interactieve tv-diensten ontwikkelen. Apple zou zelfs een eigen tv-toestel overwegen. Regisseur Steven Spielberg kwam Microsofts lokroep aan de televisiekijker ondersteunen: hij maakt een tv-serie op basis van het Xbox-spel Halo. Het tv-aanbod op de XBox wordt gepersonaliseerd en gekoppeld aan sociale netwerken. Intelligent tv heet het, als een soort overtreffende trap van smart tv. Het is onduidelijk in hoeverre die interactieve tv-gidsen straks in Nederland werken.

In de zwarte behuizing zit een snelle pc waarop een aangepaste Windows-versie draait. De Xbox One werkt zonder afstandsbediening het systeem herkent spraakcommando’s en zwaai- en knijpgebaren door middel van de meegeleverde bewegingsscanner Kinect. Xbox 360-spellen werken niet op de nieuwe machine. Gamers maken zich ook zorgen dat ze spellen niet eenvoudig onderling kunnen uitwisselen.

Meer over Xbox One op nrc.nl/tech.