PvdA houdt zich op de vlakte over versoepeling asielbeleid

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie werd vanmiddag door de oppositie bevraagd over de door de PvdA gewenste versoepeling van het asielbeleid.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie werd vanmiddag door de oppositie bevraagd over de door de PvdA gewenste versoepeling van het asielbeleid. Foto ANP / Jerry Lampen

De PvdA wil nog niet zeggen hoe het asielbeleid moet worden versoepeld, zoals de achterban wil. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de strafbaarstelling van illegaliteit met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Ook de VVD wil nog niet inhoudelijk reageren.

Kamerlid Marit Maij kondigde volgens persbureau Novum aan dat zij eerst de voorstellen van Teeven wil afwachten, voordat zij over “de inhoud” wil praten. Teeven deed eerder toezeggingen voor een humaner asielbeleid naar aanleiding van het debat over de dood van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Ook moet de bewindsman het definitieve wetsvoorstel voor de strafbaarstelling van illegaliteit nog naar de Kamer sturen.

Het debat werd gehouden naar aanleiding van de extra politieke ledenraad van de PvdA, waarbij partijleider Diederik Samsom zich achter de motie van het lid Sander Terphuis schaarde. In de motie wordt gepleit voor een humaner asielbeleid. Er staat onder meer in dat illegaliteit niet als misdrijf mag worden aangemerkt en dat het illegalenquotum “geheel en al” moet worden afgeschaft.

Teeven liet naar aanleiding van de motie-Terphuis al weten dat hij “vooralsnog” geen reden ziet om zijn plannen voor het strafbaar stellen van illegaliteit aan te passen. Ook houdt hij vast aan het illegalenquotum.

PvdA: humaner beleid binnen regeerakkoord, met breed draagvlak

Maij kondigde aan dat zij het humaner asielbeleid wil regelen “binnen de kaders van het regeerakkoord”, maar tegelijk met een “zo breed mogelijk draagvlak”. De motie van het PvdA-lid Sander Terphuis voor een humaner asielbeleid waar de achterban zich onlangs achter schaarde, is daarbij “richtinggevend”.

Maij zei verder dat het debat wat haar betreft niet had hoeven plaats te vinden. Dit kwam haar op kritiek te staan van de oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie. Die hoopten woensdag al zaken te kunnen doen met de PvdA. Met de steun van de sociaaldemocraten kan een aantal voorstellen uit de motie-Terphuis op een meerderheid van de Kamer rekenen.

VVD: staatssecretaris moet regeerakkoord uitvoerne

Ook VVD’er Malik Azmani zei dat er wat hem betreft weinig valt te debatteren. “Wat de staatssecretaris moet doen, is het regeerakkoord uitvoeren.” Het inhoudelijke debat volgt dan later wanneer de voorstellen er liggen. Wel staat hij open voor overleg met de PvdA, als daarom wordt gevraagd. “We spreken over alle zaken die spelen.”

De PVV legde de brief van Teeven als enige oppositiepartij anders uit. Volgens Sietse Fritsma heeft Teeven op geen enkele wijze uitgesloten dat de versoepelingen die de PvdA eist gaan worden geblokkeerd. Ook haalde hij uit naar de VVD. “De lijst met gebroken VVD-beloftes gaat nog langer worden”, zei hij. “De VVD geeft werkelijk alles op om op het pluche te blijven.”

De versoepelingen leiden bovendien tot een aanzuigende werking, waarschuwde Fritsma. “Nederland gooit de deur voor buitenlandse fortuinzoekers nog verder open.”